Live

Video Rusia ar fi folosit bomba termobarică în atacul asupra Ucrainei. „Au folosit bomba cu vid astăzi”

Data actualizării: Data publicării:
Presa din Ucraina susține că rușii au atacat cu o bombă cu vid, interzisă de convențiile internaționale. De asemenea, informația a fost confirmată de ambasadorul Ucrainei în SUA. Foto: Captură video/Twitter

Grupurile pentru drepturile omului și ambasadorul Ucrainei în Statele Unite au acuzat luni Rusia că îi atacă pe ucraineni cu bombe cu dispersie și bombe cu vid (termobarice), potrivit Reuters. Astfel de bombe sunt interzise de convențiile internaționale.

Amnesty International și Human Rights Watch au spus că forțele ruse par să fi folosit muniții cu dispersie interzise pe scară largă, Amnesty acuzându-le că au atacat o grădiniță din nord-estul Ucrainei, în timp ce civilii s-au adăpostit în interior.

Oksana Markarova, ambasadorul Ucrainei în Statele Unite, a declarat reporterilor, după întâlnirea cu membrii Congresului SUA, că Rusia a folosit o armă termobarică, cunoscută sub numele de bombă cu vid, în invadarea țării sale.

„Au folosit bomba cu vid astăzi”, a spus Markarova. „Distrugerile pe care Rusia încearcă să le facă Ucrainei sunt imense”, a mai spus aceasta.

O bombă cu vid, sau o armă termobarică, aspiră oxigenul din aerul înconjurător pentru a genera o explozie la o temperatură ridicată, producând de obicei o undă de explozie de o durată semnificativ mai lungă și mai puternică decât cea a unui exploziv convențional și este capabilă să dezintegreze corpurile umane. Aceste tipuri de arme nu folosesc muniție convențională. 

Arme termobarice au fost folosite în Cecenia, cu consecințe îngrozitoare, potrivit Human Rights Watch. Utilizarea lor a fost condamnată de un număr de organizații neguvernamentale.

Pe rețelele sociale au apărut imagini video cu ceea ce se prespune a fi explozia unui bombe cu vid. Imaginile nu au putut fi verificate independent.

Până luni nu a existat nicio confirmare oficială că arme termobarice au fost folosite în conflictul din Ucraina. CNN a raportat însă că una dintre echipele sale a zărit un lansator de rachete termobarice în apropierea graniței cu Ucraina, sâmbătă după-amiază.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki, a spus că a văzut informațiile apărute în presă, dar nu are confirmarea că Rusia a folosit astfel de arme.

Editor : R.K.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Au mers la teatru, dar comportamentul lor a fost inacceptabil! Spectatorii au cerut să fie dați afară: ”Erau chiar lângă noi”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Propagandistul american Tucker Carlson îl ridică în slăvi pe Dughin. Interviu cu „creierul lui Putin”, la Moscova

Fermierii polonezi renunță la blocarea frontierelor cu Ucraina. Organizatorii spun că au ţinut cont de situația de pe frontul ucrainean

Estonia acuză Rusia că îi încalcă spațiul aerian prin interferenţe GPS. O companie aeriană și-a anulat zborurile către estul Estoniei

Momentul în care rușii atacă Odesa cu muniție cu dispersie. Cel puțin cinci oameni au fost uciși și peste 30 sunt răniți

Partenerii noștri