Live

Rusia a emis un mandat de arestare pentru Svetlana Tihanovskaia

Data publicării:
Svetlana Tihanovskaia. Foto: Profimedia Images

Rusia a emis un mandat de arestare pe numele Svetlanei Tihanovskaia, liderul opoziției din Belarus, determinând o reacție negativă din partea mai multor miniștrii de externe europeni, scrie Politico.

Tihanovskaia a fugit din Belarus în Lituania după alegerile naționale care au fost urmate de ample proteste împotriva președintelui Aleksandr Lukaşenko.

Agenția de știri rusă TASS a raportat miercuri că mandatul a fost emis inițial în Belarus, dar se extinde și în Rusia datorită unui acord bilateral între țări. Fosta contracandidată a președintelui Aleksandr Lukașenko este căutată pentru „încălcarea Codului Penal”.

Ministrul leton de externe Edgars Rinkēvičs a declarat pe Twitter că a fost „uimit” să afle despre mandat.

„Nu a comis nicio crimă. Aceasta este o intervenție directă și nejustificată în afacerile interne ale Belarusului și afectează în continuare posibilitatea dialogului politic”, a scris Rinkēvičs pe Twitter .

Ministrul de externe al Lituaniei, Linas Linkevicius, a pus la îndoială și mandatul.

„Svetlana Tsikhanouskaya insistă să păstreze dialogul cu Rusia. În schimb, Rusia emite un mandat pentru arestarea ei. Ciudat, ei chiar nu știu unde se află?”, a scris Linkevicius.

Svetlana Tihanovskaia, 38 de ani, îşi revendică victoria în alegerile prezidenţiale din 9 august în faţa lui Aleksandr Lukaşenko, a cărui realegere în funcţia de şef al statului este foarte contestată şi a provocat manifestaţii fără precedent. De atunci, Tihanovskaia a fost constrânsă să se refugieze în Lituania.

După ce a avut o întrevedere cu preşedintele francez Emmanuel Macron săptămâna trecută, Svetlana Tihanovskaia s-a întâlnit marţi şi cu cancelarul german Angela Merkel. De asemenea, ea a avut întrevederi cu preşedinţii polonez şi lituanian.

Editor : Robert Kiss

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Femeia care și-a cumpărat un avion pentru a nu mai plăti mereu două locuri a intrat pe teren și internetul ”a explodat”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Băieții noștri au obținut trofee”. Cu sute de mii de morți pe front, Putin face paradă cu tancurile occidentale capturate în Ucraina

Rușii susțin că au lovit Comandamentul de Sud al armatei ucrainene

Slovacia condusă de pro-rusul Fico îi oferă protecție unui propagandist al Rusiei, fugar din Cehia

O grădină zoologică a trimis păuni militarilor ruși din Ucraina, dar totul s-a transformat într-un val de insulte la adresa lui Putin

Partenerii noștri