Live

Șeful diplomaţiei UE, întâlnire cu ministrul de externe rus: Relaţiile cu Rusia au atins un nivel minim după cazul Navalnîi

Data actualizării: Data publicării:
Josep Borrell, șeful diplomației europene, discută cu ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, despre relațiile UE-Rusia, după încarcerarea opozantului rus Alexei Navalnîi. Foto: Profimedia Images

Relaţiile dintre UE şi Rusia au atins un nivel minim în urma încarcerării principalului opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, a declarat, vineri, la Moscova, şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, înaintea întrevederii cu ministrul de externe rus, Serghei Lavrov.

''Este sigur că relaţiile noastre sunt puternic tensionate şi afacerea Navalnîi este un punct minim'', a spus Josep Borrell, potrivit AFP şi EFE.

De partea sa, Lavrov, care nu a evocat numele opozantului rus, s-a declarat pregătit să ''discute orice subiect, indiferent care'', cu Borrell, transmite Agerpres.

''Principala noastră problemă este absenţa normalităţii în relaţiile Rusia-UE (...) este o situaţie nesănătoasă care nu serveşte nimănui'', a spus demnitarul rus, care şi-a exprimat speranţa de a avea o discuţie ''deschisă şi detaliată'' cu Josep Borrell.

Moscova a calificat drept ''ingerinţe'' criticile europene care denunţă urmărirea în justiţie a lui Aleksei Navalnîi şi reprimarea brutală a manifestaţiilor de sprijin pentru opozantul rus în ultimele zile.

Uniunea Europeană a denunţat de asemenea otrăvirea lui Navalnîi, în august în Siberia, cu un agent neurotoxic militar dezvoltat în timpul fostei Uniuni Sovietice. În urma refuzului Moscovei de a desfăşura o anchetă transparentă şi cuprinzătoare, europenii au adoptat sancţiuni punctuale împotriva unor demnitari ruşi de rang înalt.

Rusia nu a recunoscut niciodată că Aleksei Navalnîi a făcut obiectul unei tentative de asasinat şi ea nu a acceptat analizele laboratoarelor europene care au identificat otrava, Moscova susţinând că este vorba despre un complot occidental.

Citește și: Serghei Lavrov: „Isteria” țărilor occidentale pe subiectul Navalnîi „depășește orice limită”

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO După ce s-a lăsat filmată la duș, alături de soțul ei, a semnat contractul vieții. ”Ne vedem acolo”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Statele UE promit sisteme antiaeriene pentru Ucraina, dar fără angajamente concrete pentru bateriile Patriot

Lavrov, despre teritoriile ocupate din Ucraina: „Sunt pământurile noastre. Să fie clar pentru toată lumea”

Lavrov cere încetarea imediată a focului în Fâșia Gaza. Israelul anunță un nou punct de trecere în nordul Fâşiei Gaza

SUA avertizează China că va trebui să dea socoteală dacă Rusia va ocupa alte teritorii în Ucraina

Partenerii noștri