Șeful diplomaţiei UE, întâlnire cu ministrul de externe rus: Relaţiile cu Rusia au atins un nivel minim după cazul Navalnîi

Data actualizării: Data publicării:
josep borrell
Josep Borrell, șeful diplomației europene, discută cu ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, despre relațiile UE-Rusia, după încarcerarea opozantului rus Alexei Navalnîi. Foto: Profimedia Images

Relaţiile dintre UE şi Rusia au atins un nivel minim în urma încarcerării principalului opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, a declarat, vineri, la Moscova, şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, înaintea întrevederii cu ministrul de externe rus, Serghei Lavrov.

''Este sigur că relaţiile noastre sunt puternic tensionate şi afacerea Navalnîi este un punct minim'', a spus Josep Borrell, potrivit AFP şi EFE.

De partea sa, Lavrov, care nu a evocat numele opozantului rus, s-a declarat pregătit să ''discute orice subiect, indiferent care'', cu Borrell, transmite Agerpres.

''Principala noastră problemă este absenţa normalităţii în relaţiile Rusia-UE (...) este o situaţie nesănătoasă care nu serveşte nimănui'', a spus demnitarul rus, care şi-a exprimat speranţa de a avea o discuţie ''deschisă şi detaliată'' cu Josep Borrell.

Moscova a calificat drept ''ingerinţe'' criticile europene care denunţă urmărirea în justiţie a lui Aleksei Navalnîi şi reprimarea brutală a manifestaţiilor de sprijin pentru opozantul rus în ultimele zile.

Uniunea Europeană a denunţat de asemenea otrăvirea lui Navalnîi, în august în Siberia, cu un agent neurotoxic militar dezvoltat în timpul fostei Uniuni Sovietice. În urma refuzului Moscovei de a desfăşura o anchetă transparentă şi cuprinzătoare, europenii au adoptat sancţiuni punctuale împotriva unor demnitari ruşi de rang înalt.

Rusia nu a recunoscut niciodată că Aleksei Navalnîi a făcut obiectul unei tentative de asasinat şi ea nu a acceptat analizele laboratoarelor europene care au identificat otrava, Moscova susţinând că este vorba despre un complot occidental.

Citește și: Serghei Lavrov: „Isteria” țărilor occidentale pe subiectul Navalnîi „depășește orice limită”

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri