Live

Scandal în Franța. Noul ministru al Educației este criticat pentru că și-a dus copiii la școli private

Data actualizării: Data publicării:
Oamenii cer demisia ministrului. FOTO: Profimedia Images

Noul ministru al Educației din Franța este criticat pentru că și-a dus copiii la școli private. Amelie Oudea-Castera a declarat că decizia a fost luată din cauza lipsei de personal la școala de stat, transmite euronews.com.

La doar trei zile de la preluarea mandatului, Amelie Oudea-Castera se confruntă deja cu probleme.

Presiunea asupra deciziei sale de a-și trimite copiii la o școală privată a umbrit încercarea președintelui Emmanuel Macron de a-și începe cel de-al doilea mandat cu o remaniere a cabinetului.

Totul a început vinerea trecută, când, întrebată de presă despre școlarizarea copiilor ei, ea a justificat decizia spunând că este „frustrant” câte ore nu a înlocuit școala publică a fiului ei atunci când unul dintre profesorii săi era în concediu.

Noul ministru a explicat că ea și soțul ei erau „sătui, ca mii de familii” și au decis să „caute o altă soluție”. Restul copiilor lor au urmat prestigioasa școală Stanislas, o instituție catolică din apropierea casei lor din Paris.

Oamenii cer demisia ministrului

În urma scandalului, mai mulți francezi i-au cerut să-și dea demisia.

„Trebuie să închidem acest capitol al atacurilor personale și al vieții personale”, a declarat ministrul în timpul unei vizite oficiale la Paris, luni dimineață.

Anul trecut, Ministerul Educației a efectuat o anchetă la această școală, după ce a fost acuzată de homofobie și sexism.

Ceea ce i-a înfuriat pe francezi și a provocat apeluri la demisia ministrului a fost un articol apărut în ziarul Liberation duminică, în care se afirmă că fiul ei a petrecut doar un semestru la grădinița publică Littre. De asemenea, ziarul susține că decizia actualului ministru de a-l transfera la o altă școală a fost motivată de refuzul școlii de a-l promova pe fiul său la grupa mijlocie, considerând că acesta era încă prea mic.

Oudea-Castera „neagă categoric acuzațiile relatate de Liberation”, a declarat biroul său pentru AFP.

Purtătoarea de cuvânt a guvernului francez, Prisca Thevenot, a apărat-o pe Oudea-Castera, explicând că ministrul doar a explicat de ce a ales învățământul privat pentru fiul său.

„Cred în educația publică și cred că toți trebuie să avem o mare ambiție pentru asta”, a adăugat ea.

Cu toate acestea, atât opoziția, cât și sindicatele au fost extrem de critice la adresa ministrului Educației.

„Zilele trec și minciunile se adună”, a scris Fabien Roussel, secretarul general al Partidului Comunist Francez, pe rețeaua socială X, fostă Twitter. Comentarii similare au urmat din partea stângii și a extremei drepte.

Macron le-a cerut miniștrilor săi din noul guvern să fie „revoluţionari”

În urmă cu câteva zile, Emmanuel Macron a numit noul prim-ministru al Franței. Gabriel Attal, în vârstă de 34 de ani, a devenit premierul Franței într-o mișcare interpretată de politologi ca o încercare a președintelui francez de revigorare al celui de-al doilea mandat, înaintea alegerilor parlamentare europene. Attal a devenit astfel cel mai tânăr șef al guvernului francez și primul homosexual asumat în acest post, notează Reuters.

Totodată, preşedintele Franței, Emmanuel Macron, le-a cerut, vineri, membrilor guvernului Gabriel Attal, numit joi, să fie „revoluţionari” şi să producă rezultate.

Editor : B.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Situație scăpată de sub control în Noua Caledonie, care arată ca după război. Macron a convocat iar Consiliul de Securitate

Ce salariu are Macron. Fișa cu venitul lunar al președintelui Franței a fost publicată într-un gest fără precedent

Situație tot mai gravă în Noua Caledonie. Crește numărul morților și al răniților în urma revoltelor sângeroase

Franța trimite forțe în Noua Caledonie ca să reia controlul asupra insulei devastate de rebeli

Partenerii noștri