Macron a numit în funcție cel mai tânăr premier din istorie și primul homosexual asumat în acest post

Data actualizării: Data publicării:
gabriel attal
Gabriel Attal a fost numit de Emmanuel Macron în funcția de prim-ministru al Franței. Sursa foto: Profimedia Images

Emmanuel Macron a numit marți noul prim-ministru al Franței. Gabriel Attal, în vârstă de 34 de ani, a devenit premierul Franței într-o mișcare interpretată de politologi ca o încercare a președintelui francez de revigorare al celui de-al doilea mandat, înaintea alegerilor parlamentare europene. Attal devine astfel cel mai tânăr șef al guvernului francez și primul homosexual asumat în acest post, notează Reuters.

Mișcarea lui Macron nu va duce neapărat la vreo schimbare politică majoră, dar semnalează dorința ca președintele să încerce să treacă dincolo de reformele nepopulare ale pensiilor și imigrației de anul trecut și să îmbunătățească șansele partidului său de centru la scrutinul UE din iunie.

Sondajele de opinie arată că tabăra lui Macron este în urma partidului liderului de extremă dreapta Marine Le Pen cu aproximativ opt până la zece puncte procentuale.

Attal, un apropiat al lui Macron, care a devenit un nume cunoscut în calitate de purtător de cuvânt al guvernului în timpul pandemiei de COVID, o va înlocui pe Elisabeth Borne.

Unul dintre cei mai populari politicieni ai țării în recentele sondaje de opinie, Attal a câștigat popularitate ca fiind un ministru inteligent, fiind în largul lui în fața presei și în parlament.

El devine cel mai tânăr prim-ministru al Franței și primul care ocupă această funcție fiind gay în mod deschis.

„Gabriel Attal seamănă un pic cu Macron din 2017”, a spus deputatul Patrick Vignal, referindu-se la momentul în care președintele a preluat pentru prima dată funcția ca cel mai tânăr lider din istoria modernă a Franței, la acea vreme o figură populară printre alegători.

Vignal, care face parte din partidul Renașterii lui Macron și l-a întâlnit pentru prima dată pe Attal în urmă cu mai bine de zece ani, a adăugat că ministrul educației „este cu mintea limpede, are autoritate”.

Attal și Macron au împreună o vârstă combinată chiar sub cea a lui Joe Biden, care candidează pentru un al doilea mandat la alegerile prezidențiale din SUA din acest an.

Macron s-a chinuit să facă față unui parlament mai turbulent de când și-a pierdut majoritatea absolută la scurt timp după ce a fost reales în 2022.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri