Live

Șeful cyber securității din Germania, pe punctul de a fi dat afară din cauza unor legături suspecte cu Rusia

Data publicării:
Ministra Nancy Faeser discută cu Arne Schonbohm, șeful securității cibernetice germane. Schonbohm ar putea să fie demis din cauza unor posibile legături cu Rusia. Foto: Profimedia Images

Ministra de interne germană, Nancy Faeser, ia în calcul demiterea șefului agenției de securitate cibernetică după ce o investigație a postului public ZDF a arătat că a cultivat relații mult prea apropiate cu organizații apropiate de statul rus, scrie Politico.

Arne Schonbohm, șeful Biroului Federal pentru Securitatea informației (BSI), a fondat o organizație cu numele de Cyber Security Council, în anul 2012. Aceasta ar fi fost compromisă de interese rusești, conform presei germane.

„Se examinează felul în care poate fi schimbat rapid șeful agenției”, ar fi spus Faeser unei surse apropiate de minister, conform Bild. Și Der Spiegel a confirmat că ministra intenționează să-l dea afară pe Schonbohm, citând surse guvernamentale.

Motivul care a dus la intervenția din guvernul german este că organizația lui Schonbohm, o asociație fondată în 2012 și pe care acesta a condus-o până ce a devenit șeful agenției de securitate cibernetică, în 2016, este predispusă la a fi spionată și influențată de companii rusești și chiar de serviciile de la Moscova, conform unei investigații a ZDF.

O companie membră a acestei asociații, Protelion, a oferit soluții software de securitate companiilor germane susținând că ele au fost dezvoltate în Germania. În fapt, ele veneau de la o companie rusească, Infotecs, fondată de un fost membru KGB.

Într-un comunicat, Cyber Security Council Germany a calificat acuzațiile drept „absurde”. Conform acesteia, Protelion și Infotecs au avut legături doar în iunie 2020, „iar de atunci, nu au mai fost discuții sau proiecte comune cu reprezentanți ai companiei”.

ZDF a descoperit și un interviu din 2019, cu actualul președinte al organizației, Hans-Wilhelm Dunn, în care acesta spune că „este important să menținem comunicațiile cu toți actorii relevanți, bineînțeles și cu Rusia, cu China și cu alte state, chiar și cu servicii de informații”.

Schonbohm le-a interzis angajaților agenției pe care o conduce să participe la evenimente ale asociației pe care a condus-o, însă el însuși a participat la evenimentul de aniversare a 10 ani, în 9 septembrie.

Schonbohm a condus BSI încă din 2016. El a fost criticat pentru lipsa de competență în domeniu de opoziția parlamentară germană chiar și înainte de numirea sa în funcție. BSI se ocupă de contracararea atacurilor cibernetice și de protejarea rețelelor și are un rol cheie în securitatea cibernetică a Germaniei.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Femeia care l-a refuzat pe ”Dumnezeu” e cu 11 ani mai în vârstă decât iubitul ei: ”A renunțat la tot pentru mine”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ruşii câştigă teren în Africa. Trupele Moscovei au intrat într-o bază aeriană din Niger unde erau staţionaţi soldaţi americani

Spionajul american avertizează că războiul din Ucraina nu se va încheia prea curând: „Situația e favorabilă pentru Putin”

Avertismentul dur al Ungariei după declarațiile lui Macron despre Ucraina: „Ar declanșa Al Treilea Război Mondial”

Rușii se străduiesc să ocupe cât mai mult teritoriu până la venirea ajutorului din SUA. Kremlinul anunță ocuparea unei alte localități

Partenerii noștri