Live

Foto Solidaritate cu protestele din SUA: Manifestanții din Bristol (UK) au dărâmat o statuie a unui fost negustor de sclavi

Data actualizării: Data publicării:
Statuia lui Edward Colston din Bristol a fost dărâmată de manifestanții antirasism Foto: Profimedia

Atmosfera tensionată din Statele Unite, generată de moartea lui George Floyd, s-a mutat duminică în Marea Britanie, unde au avut loc proteste de solidaritate cu mișcarea antirasism de peste Ocean. La Bristol, în sud-vestul Angliei, manifestanții au dărâmat statuia unui binefăcător al orașului, fost negustor de sclavi, care domina o piață centrală din oraș de mai bine de o sută de ani, relatează BBC.

Foto: Profimedia

Monumentul dedicat lui Edward Colston, un cunoscut negustor de sclavi de acum trei secole, a fost ridicat în 1895 pe o stradă care îi poartă numele. Statuia a fost smulsă de pe piedestal de protestatari cu ajutorul unor corzi. Unul dintre manifestanţi s-a fotografiat cu un genunchi pe gâtul statuii, reproducând gestul poliţistului alb care l-a asfixiat pe George Floyd.

Statuia vandalizată a lui Edward Colston este târâtă pe străzile din Bristol Foto: Profimedia

Statuia, care face de mai mulţi ani obiectul unor controverse, a fost târâtă prin oraşul-port şi stropită cu vopsea roşie, iar într-un final a fost aruncată în râul Avon.

Statuia din bronz înfățișându-l pe Edward Colston a fost aruncată în apele râului, la Bristol Foto: Profimedia

„Acest om a fost un negustor de sclavi. A fost generos cu Bristolul, dar pe seama sclavagismului şi acest lucru este absolut abject. Este o insultă la adresa cetăţenilor din Bristol”, a declarat un protestatar.

Edward Colston a fost membru al Royal African Company, care a transportat 80.000 de bărbați, femei și copii din Africa în America. Când a murit, în 1721, Colston și-a lăsat averea orașului Bristol, pentru caritate. Moștenirea încă este vizibilă, numele lui figurând pe străzi, statui și clădiri din oraș.

Secretarul de interne, Priti Patel, a spus că dărâmarea statuii este un gest „absolut rușinos” și a cerut ca cei care nu au respectat ordinea publică să fie trași la răspundere.  Poliția a confirmat că va deschide o anchetă în acest caz.

Editor: Luana Păvălucă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Au mers la teatru, dar comportamentul lor a fost inacceptabil! Spectatorii au cerut să fie dați afară: ”Erau chiar lângă noi”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Regele Charles și-a reluat activitățile publice. Vizibil emoționat, el vizitează un centru medical unde sunt tratați pacienți cu cancer

Prințul William și Kate au făcut publică o fotografie nevăzută până acum, pentru a sărbători 13 ani de căsătorie

Țările G7 s-au angajat să-și închidă centralele pe cărbune până în 2035

O profesoară a aflat că iubitul o înșală și a pus la punct un plan sinistru de răzbunare. S-a dat de gol povestind totul în jurnal

Partenerii noștri