Live

Galerie Foto Spuma toxică a acoperit un râu sacru din India. Oamenii se scaldă, se roagă și beau apa otrăvită

Data actualizării: Data publicării:
Spuma toxică a acoperit un râu sacru din India. FOTO: Profimedia Images

Un strat de spumă toxică a acoperit un râu sacru lângă New Delhi, în timp ce capitala Indiei se confruntă cu un nivel de poluare extrem de periculos, care a îmbolnăvit mulți dintre cei peste 20 de milioane de locuitori și a dus la închiderea școlilor și a unor afaceri. Experții atrag atenția că oamenii beau apa otrăvită, se scaldă și se roagă în timpul ceremoniilor religioase, scrie CNN.

Spuma albă, un amestec provenit din canalizare și deșeuri industriale, s-a format în ultima săptămână în secțiuni ale râului Yamuna, un afluent al fluviului sfânt Gange care își are izvoarele în Himalaya, are un curs de 1.376 kilometri și traversează mai multe state indiene.

Spuma cu miros înțepător conține niveluri ridicate de amoniac și fosfați, care pot duce la probleme respiratorii și ale pielii, potrivit experților.

Un start toxic similar a apărut și pe un canal din statul Tamil Nadu din sudul Indiei, potrivit Press Trust of India. Imagini publicate joi de agenția de presă arată cum rafale puternice de vânt duc spuma pe șoselele pe care circulau mașini și motociclete.

De zeci de ani, secțiuni din Yamuna au fost afectate de deversarea de substanțe chimice toxice și de apele uzate netratate. În mai multe secțiuni, râul este negru și plin de nămol, în timp ce deșeurile de plastic îi flanchează malurile. Râul este cel mai poluat în zonele din jurul orașului Delhi, din cauza populației dense și a nivelului ridicat de deșeuri. Doar 2% din lungimea râului traversează capitala, dar Delhi contribuie cu aproximativ 76% din încărcătura poluantă a râului, potrivit unui comitet guvernamental de monitorizare.

În ciuda toxicității sale, mulți localnici continuă să folosească apa pentru a se scălda și chiar o beau, atrag atenția experții. Imagini similare s-au văzut și în  septembrie, când de asemenea, s-a format spumă toxică pe Yamuna.

Hindușii sunt adesea văzuți participând la ritualuri în râu, înconjurați de spuma densă. În fiecare an, mulți se adună pe malurile Yamunei pentru a sărbători Chhath Puja, un festival dedicat zeului soarelui Lord Surya, unii trecând prin spumă pentru a se scălda și a se ruga.

În această săptămână, timp de mai multe zile consecutive, New Delhi s-a clasat pe primul loc ca fiind cel mai poluat oraș din lume, potrivit companiei elvețiene de calitate a aerului IQAir. Joi, orașul avea un indice de calitate a aerului de 517 – un nivel considerat periculos, potrivit companiei.

Prin comparație, cel mai puțin poluat oraș din lume, Oslo, are un indice de doar trei. Capitala Chinei, Beijing, care obișnuia să figureze frecvent pe lista celor mai poluate din lume, a făcut în ultimii ani pași mari pentru îmbunătățirea calității aerului și a ajuns la un indice de 25 – un număr considerat „bun”.

Alte două orașe indiene – Calcutta și Mumbai – s-au clasat pe lista celor mai poluate 20 de orașe din lume, cu indici de 205 și 102.

 

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Novak Djokovic s-a întins pe jos și a urlat de durere, după ce a fost lovit în cap! Decizia luată imediat și anunțul oficial

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cum arată Mammoth, cel mai mare „aspirator” de poluare din lume, care transformă dioxidul de carbon din aer în piatră

Fabrică de ulei amendată de Garda de Mediu pentru poluarea reţelei de canalizare cu grăsimi vegetale

Cei trei bărbați care transformă India într-o superputere economică. Țara va devansa Germania și Japonia până în 2027

O femeie indiană și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un judecător i-a spus că în căsătorie e permis orice

Partenerii noștri