Live

Statul care s-a închis după ce două femei au intrat într-un templu. O persoană a fost deja ucisă

Data publicării:
Foto: captura BBC

Statul Kerala din sudul Indiei s-a închis la propriu, zguduit de proteste violente. Manifestațiile au fost declanșate de gestul a două femei, care au scris istorie după ce au intrat într-un faimos templu hindus, interzis până acum persoanelor de sex feminin, scrie BBC.

O persoană a fost ucisă în cadrul protestelor de miercuri din India. Școlile au fost închise, iar transportul în comun suspendat.

Vizitarea templului Sabarimala este interzisă femeilor care se află la „vârsta menstruației” - definită între 10 și 50 de ani. Însă Curtea Supremă din India a revocat această regulă în septembrie, decizie care îi nemulțumește profund pe indieni.

Chiar dacă și alte femei au încercat să intre în templu de la decizia Curții, acestea au fost întoarse din drum de proteste masive. Miercuri, însă, Bindu Ammini, în vârstă de 40 de ani, și Kanaka Durga, de 39 de ani, au pătruns în lăcașul de cult la apus. Sunt primele femei din istorie care au reușit acest lucru.

Gestul lor curajos a provocat o undă de proteste violente, iar extremiștii de dreapta au cerut închiderea totală a statului. În mai multe orașe din regiune manifestanții s-au luptat cu forțele de ordine, care au fost nevoite să folosească gaze lacrimogene pentru dispersarea mulțimilor.

Autoritățile au dezvăluit AFP că cel puțin 15 oameni au fost răniți, după ce protestatarii au aruncat cu pietre în ei. Potrivit presei locale, în jur de 100 de peroane au fost arestate într-un district, după ce mulțimea furioasă a atacat o polițistă.

Mai mulți jurnaliști care relatează din zonă au fost și ei atacați, în capitala statului - Thiruvathapuram. Asta în timp ce liniile aeriene indiene au lansat avertizări publice pentru toți care care călătoresc spre Kerala.

Decizia Curții Supreme a venit în urma unei petiții potrivit căreia regula ca femeile să nu aibă voie se intre în templul Sabarimala încalcă egalitatea de gen. Partidul aflat la putere în India, Bharatiya Janata Party, este de părere să decizia Curții încalcă valorile hinduse.

În hinduism, femeile aflate la menstruație sunt considerate murdare și nu au dreptul de a participa la ritualuri religioase. Însă cele mai multe dintre temple permit accesul femeilor, atunci când acestea nu sunt la menstruație. Totuși, spun protestatarii, zeitatea pentru care a fost ridicat templul Sabarimala, Lordul Ayappa, ar fi lăsat reguli clare pentru credincioșii care îl vizitează. Potrivit mitologiei, Lordul Ayappa este burlac și a depus jurământul de celibat. Tocmai din acest motiv femeile între 10 și 50 de ani nu au voie să intre în templu.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

E gata să plece la 5.000 km distanță, după ce amanta a născut al doilea copil, iar soția al patrulea. Pe cine ia cu el

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Violențe în campusuri din SUA. Studenții pro-palestinieni au ridicat baricade, poliția a intervenit în forță. 1.600 de tineri arestați

Noi violențe în Georgia, "legea rusă" a fost votată. Poliția a dat cu gaze lacrimogene în mulțimea care a luat cu asalt Parlamentul

Stare de asediu în Istanbul, unde sunt proteste violente. Zeci de mii de polițiști ridică manifestanții. Transportul public, suspendat

Violențe la Universitatea Columbia. Polițiștii din New York au intervenit în forță în campusul blocat de manifestanți. 300 de arestări

Partenerii noștri