Live

Stoltenberg: Suedia va deveni oficial membră NATO la sfârșitul lui noiembrie

Data publicării:
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Sursa foto: Profimedia Images

Suedia ar urma să devină oficial membră a NATO luna viitoare, a declarat, marţi, secretarul general al alianţei, Jens Stoltenberg, informează agenţia Belga, citată de News.ro.

Într-o scrisoare adresată actualelor state membre, şeful NATO a menţionat reuniunea miniştrilor de externe din 28 şi 29 noiembrie ca dată ţintă, a aflat, pe de altă parte, agenţia germană de presă dpa citând surse diplomatice de la Bruxelles.

Suedia spera să devină deja membră a Alianţei Nord-Atlantice în vara anului 2022, dar Turcia şi Ungaria i-au pus piedici. Săptămâna aceasta, preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat semnarea protocoalelor de aderare şi trimiterea lor pentru ratificare către parlament.

Până acum, el refuzase să o facă acuzând Suedia că nu ia suficiente măsuri împotriva organizaţiilor teroriste, referindu-se la partidul kurd PKK.

Data la care parlamentul turc va vota nu este încă cunoscută. Comisia pentru afaceri externe trebuie mai întâi să examineze documentele. La rândul său, Ungaria nu a aprobat încă în mod oficial aderarea Suediei.

În urma invaziei Rusiei în Ucraina, Suedia şi Finlanda au solicitat în acelaşi timp să adere la Alianţă. La începutul lunii aprilie, Finlanda a devenit cel de-al 31-lea stat membru al NATO.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Decizia luată de Anamaria Prodan, după ce a fost sunată de Reghe în ziua în care și-a pus la punct detaliile pentru nuntă

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Erdogan spune că peste 1.000 de membri Hamas sunt tratați în spitalele din Turcia

Ungaria se opune ajutorului NATO acordat Ucrainei. Péter Szijjártó: Ceea ce se întâmplă este ţinerea în funcţiune a unui abator

Erdogan confirmă în prezenţa premierului grec transformarea bisericii ortodoxe Chora din Istanbul în moschee. „Rămâne deschisă tuturor”

Suedia este deschisă desfășurării de arme nucleare pe teritoriul său

Partenerii noștri