Stoltenberg: Suedia va deveni oficial membră NATO la sfârșitul lui noiembrie

Data publicării:
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Sursa foto: Profimedia Images

Suedia ar urma să devină oficial membră a NATO luna viitoare, a declarat, marţi, secretarul general al alianţei, Jens Stoltenberg, informează agenţia Belga, citată de News.ro.

Într-o scrisoare adresată actualelor state membre, şeful NATO a menţionat reuniunea miniştrilor de externe din 28 şi 29 noiembrie ca dată ţintă, a aflat, pe de altă parte, agenţia germană de presă dpa citând surse diplomatice de la Bruxelles.

Suedia spera să devină deja membră a Alianţei Nord-Atlantice în vara anului 2022, dar Turcia şi Ungaria i-au pus piedici. Săptămâna aceasta, preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat semnarea protocoalelor de aderare şi trimiterea lor pentru ratificare către parlament.

Până acum, el refuzase să o facă acuzând Suedia că nu ia suficiente măsuri împotriva organizaţiilor teroriste, referindu-se la partidul kurd PKK.

Data la care parlamentul turc va vota nu este încă cunoscută. Comisia pentru afaceri externe trebuie mai întâi să examineze documentele. La rândul său, Ungaria nu a aprobat încă în mod oficial aderarea Suediei.

În urma invaziei Rusiei în Ucraina, Suedia şi Finlanda au solicitat în acelaşi timp să adere la Alianţă. La începutul lunii aprilie, Finlanda a devenit cel de-al 31-lea stat membru al NATO.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri