Live

Gafă? Armata americană anunță Irakul că-și pregătește forțele pentru retragere. Oficialii SUA dau asigurări că decizia nu e luată

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Guliver/Getty Images

Armata americană a notificat luni seara Comandamentul irakian militar că va proceda la „repoziționarea” forțelor coaliției antijihadiste în perspectiva „retragerii din Irak într-o manieră securizată și eficientă”, anunță agențiile internaționale de presă citând un document oficial transmis de un general american autorităților irakiene. Oficialii americani s-au străduit însă ulterior să dea asigurări că decizia retragerii nu a fost luată.

ACTUALIZARE 2:00 Scrisoarea adresată de comandamentul militar american din Irak autorităţilor de la Bagdad prin care informează despre redesfăşurarea forţelor americane este autentică, dar a fost trimisă din greşeală, a declarat luni şeful Statului major american, generalul Mark Milley, informează AFP, preluată de Agerpres.

„Era o schiță (de scrisoare), nesemnată”, trimisă câtorva lideri militari irakieni pentru că mişcările de trupe militare din Irak s-au intensificat în ultimele zile, a explicat presei generalul Milley. „A fost o greşeală făcută cu bună-credinţă”, a adăugat el.

„Prost formulată, implică retragerea. Nu asta se întâmplă”, a dat asigurări generalul Mark Milley, care a insistat că nu este planificată nicio retragere, potrivit Reuters. 

ACTUALIZARE 1:20  Secretarul american al Apărării, Mark Esper, susține că nu a fost luată vreo decizie de retragere din Irak, după ce Reuters și alte agenții de presă au relatat luni că armata americană a transmis Guvernului de la Bagdad că se va repoziţiona, în perspectiva unei retrageri în siguranţă a trupelor din Irak, relatează Mediafax.

„Nu există nicio decizie de a părăsi Irakul”, a spus Esper, atunci când a fost întrebat despre scrisoarea generalului Seely, adăugând că nu a fost activat niciun plan de retragere.

„Nu știu ce este cu scrisoarea respectivă ... Încercăm să aflăm de unde vine, ce este cu ea. Dar nu a fost luată nicio decizie de a părăsi Irakul. Punct”, a mai spus șeful Pentagonului. El a adăugat că Statele Unite își respectă angajamentul de a contracara rețeaua Stat Islamic în Irak, alături de aliații și partenerii Washingtonului.

ACTUALIZARE 0:10. Pentagonul nu confirmă o retragere a trupelor din Irak, relatează CNN.  Postul de televiziune citează ca sursă a acestor precizări oficiali americani, sub acoperirea anonimatului. Statele Unite au notificat Irakul în privința repoziționării (mutării) unora dintre soldații săi, dar nu este vorba despre o retragere, așa cum au relatat anterior agențiile internaționale de presă, care citau o scrisoare a generalului american care se ocupă de operațiunile din Irak.  Citiți detalii aici.


Generalul William H. Seely, comandantul operațiunilor militare americane din Irak, a trimis o scrisoare în acest sens numărului 2 al Comandamentului militar irakian. 

„Respectăm decizia voastră suverană, prin care se cere retragerea noastră”, spune generalul american, după ce Parlamentul irakian a votat duminică o rezoluție în acest sens

Premierul Irakului, Adel Abdul Mahdi, i-a transmis luni ambasadorului SUA la Bagdad, Matthew Tueller, că ambele părţi trebuie să coopereze în privinţa retragerii trupelor americane, informează site-ul agenţiei de presă Reuters, citat de Mediafax. „Premierul a evidenţiat importanţa cooperării reciproce în privinţa implementării rezoluţiei Parlamentului irakian în sensul retragerii trupelor străine”, a anunţat Guvernul de la Bagdad.

„Relaţiile dintre Irak şi Statele Unite trebuie aşezate pe baza adecvată. Premierul irakian a subliniat că situaţia actuală este periculoasă şi că pot apărea consecinţe, astfel că Irakul va face totul pentru a evita izbucnirea unui război deschis”, a transmis Guvernul irakian.

Parlamentul Irakului a adoptat duminică o rezoluție prin care cere Guvernului să evacueze militarii americani din Irak, în urma raidului aerian al SUA prin care a fost ucis generalul iranian Qasem Soleimani.

În Irak sunt dislocați peste 5.000 de militari americani în cadrul Coaliției internaționale anti-ISIS, coaliție din care mai fac parte militari din alte state aliate ale SUA. România nu contribuie cu forțe armate la această operațiune internațională.

Editor: Luana Păvălucă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”Execuție” în 21 de minute! VIDEO Ostapenko nu a suportat umilința și a izbucnit. Gestul făcut și la finalul meciului

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce s-a întâmplat în Iran la comemorarea morții lui Qasem Soleimani. Președintele Ebrahim Raisi: Un „act laș” comis de criminali

Explozii în Iran la comemorarea morții lui Qasem Soleimani. 95 de morți și 221 de răniți, 27 în stare gravă

The Guardian: Donald Trump s-a temut că va fi asasinat de Iran pentru că a ordonat uciderea lui Suleimani

Atac asupra unei baze din Irak în care se află americani: 5 răniți

Partenerii noștri