Live

Au apărut teoriile conspirației despre incendiul din California

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Guliver/GettyImages

Zeci de clipuri cu milioane de vizionări au apărut în ultima perioadă pe YouTube, în care sunt redate informații false și teorii ale conspirației cu privire la incendiul din California, relatează BBC citând Motherboard.

Clipurile în care se spune că incendiile de vegetație din California au fost provocate de razele laser ale guvernului au strâns milioane de vizionări. Iar acestea încep să apară și primele în rezultate, atunci când un utilizator caută pe YouTube informații despre acest incendiu, arată jurnaliștii de la Motherboard.

Aceștia scriu că YouTube nu a oprit într-o manieră adecvată răspândirea teoriilor conspirației pe platformă, deși s-a angajat să oprească informațiile false.

Potrivit sursei citate, utlizatorilor care căutau informații despre incendii li se recomandau clipuri cu cu titluri precum „conspirație 2018”, „armă cu energie dirijată”, „agenda 21” sau „raze laser”.

Aceste clipuri sugerează în mod fals că incendiile au fost provocate din avioane pe care au fost montate lasere puternice, folosind imagini modificate sau scoase din context.

Cei care încarcă astfel de clipuri se folosesc de algoritmii platformei pentru ca imaginile să devină virale. În replică, YouTube a spus pentru Motherboard că are o secțiune de știri pe prima pagină, în care sunt clipuri de la surse de încredere.

Cel puțin 80 de oameni au murit în flăcările din statul american California. Peste 500 de persoane sunt în continuare date dispărute.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

"A fost frânt!" Le-a cerut coechipierilor să nu-i paseze în meciul cu Manchester City și englezii au aflat totul

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un fake cu Zelenski arestat se răspândește pe rețelele sociale. Postările false folosesc numele și imaginea lui Tucker Carlson

Popescu (ANCOM), despre propaganda rusă: România nu are bază legală ca să mă duc la politicianul X și să-i spun să dea jos o postare

Conflictul dintre Israel și Hamas a umplut rețelele de socializare cu violență și fake news. TikTok a șters sute de mii de clipuri

Fake News demontat de Ministerul Familiei: Nu solicităm date despre sănătatea copiilor. Nu distribuim în şcoli „Chestionarul familiei”

Partenerii noștri