Live

Joe Biden, la summitul de la București: NATO trebuie să-și crească rezistența la acțiunile dăunătoare ale competitorilor strategici

Data actualizării: Data publicării:
Președintele SUA, Joe Biden, s-a adresat aliaților de pe Flancul Estic al NATO, reuniți virtual într-un summit găzduit de București Foto: presidency.ro

Președintele american Joe Biden sprijină eforturile NATO de a-și spori capacitatea de apărare și descurajare și consideră că este important ca aliații să-și intensifice capacitatea de a contracara acțiunile „dăunătoare”, de natură politică și economică, ale competitorilor lor strategici. Este mesajul pe care șeful Casei Albe l-a transmis luni participanților la summitul B9 găzduit de București, cărora li s-a adresat prin videoconferință.

Un  comunicat publicat de Casa Albă anunță că președintele Biden le-a vorbit luni aliaților de pe flancul estic al NATO, care s-au reunit într-un summit virtual găzduit la București de președinții Klaus Iohannis și Andrzej Duda.

Joe Biden le-a vorbit omologilor săi despre pandemie, schimbare climatică, securitate enegetică și revenire economică, toate acestea constituind provocări ale prezentului. Însă președintele american a ținut să-și asigure aliații că vrea să refacă legăturile transatlantice șubrezite în perioada predecesorului său, Donald Trump, și și-a expus punctul de vedere în privința a ce trebuie să facă NATO pentru a contracara amenințările viitoare.

Ce spune comunicatul Casei Albe

„Președintele Biden a subliniat angajamentul său de a reconstrui alianțele și de a întări relațiile transatlantice. Și-a exprimat dorința de a coopera mai strâns cu cei nouă aliați ai noștri din Europa Centrală și din regiunea baltică și de la Marea Neagră într-o serie de chestiuni ce reprezintă provocări ale prezentului, inclusiv securitatea sanitară globală, schimbarea climatică, securitatea enegetică și revenirea economică pe plan global”, se spune în comunicat.

„Președintele Biden și-a exprimat sprijinul pentru întărirea capacității de apărare și descurajare a NATO, dar și importanța faptului ca aliații să-și sporească reziliența în fața acțiunilor economice și politice dăunătoare din partea competitorilor noștri strategici”, arată comunicatul. 

„În plus, el a salutat ocazia de aborda cu aliații - precum și cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a participat și el la reuniune - chestiunea eforturilor pe care trebuie să le facă Alianța ca să contracareze viitoare amenințări, o temă ce va fi discutată la summitul NATO din 14 iunie”, anunță Casa Albă. 

Președintele Biden a subliniat, de asemenea, importanța întăririi unui mod de guvernare în concordanță cu principiile democratice și ale statului de drept - atât pe plan intern, în cadrul Alianței, dar și în întreaga lume, a informat Casa Albă.

Klaus Iohannis cere întărirea Flancului Estic

Președintele Klaus Iohannis a declarat, după lucrările summit-ului B9 la care a participat, prin videoconferință, și președintele SUA, Joe Biden, că a pledat, inclusiv în discuția cu liderul de la Casa Albă, pentru creșterea prezenței militare a NATO în Româna și în sudul Flancului Estic. 

„Mă bucur că președintele Biden s-a referit în intervenția sa la importanța unei Alianțe mai puternice și relevante global și, mai presus de toate, la importanța specială a articolului V din Tratatul de la Washington, pe care Statele Unite ale Americii îl susțin extrem de puternic”, a spus Klaus Iohannis într-o declarație făcută la încheierea summitului.

Cine a participat la summitul B9

Formatul Bucureşti (B9) este o iniţiativă lansată de preşedintele României, Klaus Iohannis, şi de preşedintele Republicii Polone, Andrzej Duda, la care participă statele membre NATO situate pe Flancul Estic al Alianţei: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria.

Bucureștiul a găzduit luni un summit al Formatului Bucureşti (B9)Agenda reuniunii la nivel înalt a vizat pregătirea Summitului NATO care va fi organizat la Bruxelles, în 14 iunie, cu accent special pe consolidarea relaţiei transatlantice, a posturii aliate de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, precum şi pe procesul de reflecţie NATO 2030.

Summitul s-a desfășurat cu prezenţa la Bucureşti a preşedintelui polonez, aflat în vizită oficială în România, şi cu participarea prin videoconferinţă a celorlalţi şefi de state din Formatul Bucureşti (B9), precum şi a Secretarului General al NATO, Jens Stoltenberg.

Reuniunea a avut loc inclusiv în contextul recentelor evoluţii îngrijorătoare de securitate din regiunea Mării Negre. În final participanții au adoptat o Declarație comună în care, între altele, se spune că acțiunile agresive ale Rusiei amenință securitatea euroatlantică.

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Împușcată mortal în plină stradă, la 21 de ani, alături de iubit! Autoritățile au făcut o descoperire care schimbă totul

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Trump compară guvernul lui Biden cu Gestapo-ul nazist: „Ei bine, acum trebuie să scoatem mănuşile”

Șeful diplomației poloneze crede că Putin „nu e atât de nesăbuit” încât să atace o țară NATO

Zaharova acuză NATO că se pregătește „serios” pentru un război cu Rusia: „Să recunoaștem asta”

Mesajul lui Klaus Iohannnis de Paște: Învierea Domnului reamintește tuturor chemarea creștină la iubirea aproapelui

Partenerii noștri