Live

VIDEO. Capsula Crew Dragon s-a întors pe Terra. SpaceX a demonstrat că poate transporta oameni în spațiu

Data actualizării: Data publicării:
Foto: captură NASA TV

Capsula Crew Dragon, dezvoltată de compania SpaceX pentru NASA, s-a întors azi pe Terra. Călătoria a constat într-o coborâre periculoasă de mai multe ore spre Oceanul Atlantic, în cadrul unei misiuni al cărei obiectiv principal a fost acela de a demonstra că vehiculul american poate fi utilizat de viitoarele echipaje de astronauţi în condiţii de siguranţă, informează Agerpres, AFP.

CLICK PLAY PENTRU LIVE


NASA și administrația Trump au sărbătorit succesul misiunii SpaceX

În această săptămână, NASA şi administraţia Donald Trump au sărbătorit caracterul istoric al acestei misiuni.

A fost pentru prima dată când un vehicul spaţial american construit de o companie privată şi care poate să găzduiască echipaje umane s-a conectat la ISS. Misiunea a inclus, de asemenea, prima lansare a unui vehicul locuibil realizată de pe solul american în ultimii opt ani.

Crew Dragon marchează totodată revenirea la un format „vintage”: ea este prima capsulă americană construită după cele din seria „Apollo” din anii '60 şi '70. Capsula nu are aripi: ea cade spre sol şi coborârea sa este încetinită doar de paraşute (la fel ca în cazul capsulelor Soyuz, care aterizează în stepele din Kazahstan).

Foto: Twitter/Elon Musk


Precedentul vehicul american care putea să transporte astronauţi pe orbită, naveta spaţială, revenea pe Terra aterizând ca un avion. Navetele au transportat astronauţi americani în spaţiu din 1981 până în 2011, dar costurile lor de operare s-au dovedit prohibitive şi două dintre cele patru navete fabricate iniţial au suferit accidente de proporţii catastrofale, care au provocat moartea a 14 astronauţi.

După retragerea lor din circulaţie, guvernul american, în timpul mandatului preşedintelui Barack Obama, s-a orientat spre companiile private SpaceX şi Boeing pentru a dezvolta viitoare „taxiuri” spaţiale, capabile să zboare spre ISS. NASA nu şi-a mai asumat totalitatea costurilor şi a cumpărat în ultimii opt ani acest serviciu de transport de la Rusia. Programul american ce vizează dezvoltarea unor capsule proprii a acumulat întârzieri de trei ani.

Aşteptând ca noile capsule să devină operaţionale, Rusia deţine exclusivitatea transportului de echipaje umane spre ISS. NASA cumpără locuri la bordul capsulelor Soyuz pentru astronauţii americani, care se antrenează alături de cosmonauţii ruşi.

După intrarea în circulaţie a capsulelor Crew Dragon şi Starliner (dezvoltată de Boeing, care nu a fost încă testată), NASA nu va mai avea nevoie de Rusia.

Foto: NASA


Agenţia spaţială rusă nu a părut deloc entuziasmată de succesul lansării de sâmbăta trecută. În timp ce reprezentanţii industriei spaţiale din lumea întreagă au felicitat SpaceX şi NASA, Roscosmos a publicat în ziua următoare un mesaj pe Twitter în care a felicitat NASA (nu însă şi SpaceX), dar a ţinut să sublinieze că „siguranţa zborurilor ar trebui să fie ireproşabilă”, făcând astfel o aluzie la obiecţiile de ordin tehnic ridicate de ruşi în privinţa procedurii prin care capsula Crew Dragon s-a apropiat pe orbită de ISS.

Cele două agenţii spaţiale naţionale afirmă însă că nivelul lor de cooperare este unul excelent.

Pe termen lung, a precizat Mark Geyer, directorul Centrului Spaţial Johnson, administrat de NASA, astronauţii americani vor continua să înveţe limba rusă şi viceversa: „Va exista un rus la bordul misiunilor noastre şi noi vom avea mereu un american la bordul capsulelor Soyuz, pentru că dorim întotdeauna să avem un echipaj integrat, în cazul în care ar exista o problemă la unul sau la altul dintre sistemele de la bordul ISS”

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Împușcată mortal în plină stradă, la 21 de ani, alături de iubit! Autoritățile au făcut o descoperire care schimbă totul

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Programul zilnic al lui Elon Musk: mănâncă o gogoașă în fiecare dimineață și se culcă la 3. Cum își împarte timpul și ce obiceiuri are

Premierul australian spune că Musk e un „miliardar arogant” pentru că refuză să dea jos de pe X înregistrările atacului din Sydney

Tesla va cere acţionarilor să restabilească pachetul de compensaţii de peste 55 de miliarde de dolari pentru directorul Elon Musk

O româncă ale cărei inițiale sunt gravate pe bateriile Tesla îl acuză pe Elon Musk că a ascuns un defect al mașinilor

Partenerii noștri