Hackerii au spart sistemele ministerului britanic al apărării și au încercat să fure date critice. Guvernul britanic suspectează China

Data publicării:
china,data security
Foto: Profimedia Images

Ministerul britanic al apărării a fost ţinta unui atac cibernetic împotriva programului său de salarizare a militarilor, a anunţat, marţi, guvernul de la Londra, care a sugerat că în spatele pirateriei informatice ar fi China, acuzaţii pe care regimul de la Beijing le-a respins, relatează BBC.

Datele vizate de atacul informatic se refereau la numele şi detaliile bancare ale membrilor forţelor armate, inclusiv ale marinei, armatei şi aviaţiei, precum şi ale veteranilor, potrivit televiziunii Sky News. De asemenea, datele includeau şi adrese personale. Potrivit mai multor relatări de presă, guvernul britanic suspectează China că s-ar afla în spatele atacului cibernetic.

Marţi dimineaţă, unul dintre membrii guvernului, ministrul muncii, Mel Stride, a declarat că nu poate „spune” că China este responsabilă. Cu toate acestea, el a adăugat: „Este o ipoteză”.

Deşi relaţiile dintre Regatul Unit şi China s-au deteriorat considerabil în ultimii ani, guvernul chinez reprezintă o „provocare istorică, iar ochii noştri sunt larg deschişi în ceea ce priveşte China”, a continuat ministrul.

China a reacţionat rapid: „Comentariile făcute de politicienii britanici în cauză sunt un nonsens total”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de externe, Lin Jian. „China s-a opus întotdeauna cu fermitate tuturor tipurilor de atacuri cibernetice şi le-a reprimat întotdeauna cu fermitate”, a spus el. Autorităţile britanice au descoperit atacul cibernetic în ultimele zile, potrivit presei britanice.

Hackerii nu au recuperat, însă, niciun fel de date din sistem. „Ministerul Apărării a acţionat foarte rapid pentru a scoate din funcţiune baza de date” vizată de atac, a declarat Mel Stride, ministrul muncii. Ţinta, a precizat el, nu era o bază de date a ministerului apărării britanic, ci cea a unei terţe părţi.

Ministrul apărării, Grant Shapps, se va adresa Parlamentului pe această temă în cursul zilei de marţi, dar nu este de aşteptat să numească pe cineva anume responsabil. El va avertiza, însă, asupra pericolelor pe care le reprezintă spionajul cibernetic, potrivit BBC.

Parlamentarul Tobias Elwood, fost militar şi fost preşedinte al comisiei parlamentare de apărare, a declarat că atacul a avut toate caracteristicile unui atac cibernetic chinezesc. „Ţintirea numelor personalului şi a datelor bancare indică China”, a declarat el pentru BBC. „Este posibil să fie parte a unui plan, parte a unei strategii”, a adăugat el.

Acuzaţiile de spionaj şi de spionaj cibernetic la adresa Chinei s-au înmulţit în ultimii ani. La sfârşitul lunii martie, Regatul Unit şi Statele Unite au acuzat China că se află în spatele mai multor atacuri cibernetice împotriva instituţiilor lor publice.

Vicepremierul britanic, Oliver Dowden, a denunţat „două atacuri cibernetice maliţioase” împotriva Parlamentului, în 2020 şi 2021, vizând parlamentari critici faţă de China şi Comisia Electorală britanică. „Acesta este ultima dintr-o serie de activităţi ostile ale Chinei, vizând inclusiv instituţiile democratice şi parlamentari din Marea Britanie şi din alte ţări”, a declarat el atunci.

Potrivit presei britanice, atacul împotriva Comisiei Electorale a permis accesul la serverele care conţin, printre altele, copii ale registrelor electorale cu date despre 40 de milioane de alegători.

China a respins aceste acuzaţii ca fiind „total nefondate”. Premierul britanic, Rishi Sunak, a declarat apoi că Regatul Unit va face „tot ce este necesar” pentru a-şi asigura securitatea şi a se proteja în faţa „provocării istorice” reprezentate de o Chină „din ce în ce mai asertivă”. Regatul Unit urmează să organizeze alegeri generale peste câteva luni.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Richard Gere și Uma Thurman au făcut show la Cannes 2024. S-au distrat de minune la ședința foto pentru „Oh...
Pro FM
Regimul draconic pe care-l urmează Shania Twain ca să se mențină în formă. Artista are 58 de ani, dar arată...
Film Now
Billy Zane, de nerecunoscut în primele imagini din filmul „Waltzing With Brando”. Starul din „Titanic” îl...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
Cine sunt cei 450.000 de pensionari ce primesc 2.700 lei lunar, deși au cotizat mai puțin de 15 ani?
Digi FM
Imagini cu erupţia vulcanului Ibu din Indonezia, pe fundalul fulgerelor
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Modul inedit prin care se relaxează un porcușor de Guineea. Adoră ca stăpâna lui să-i cânte la pian
Film Now
Cum arată azi, la 83 de ani, Faye Dunaway, frumoasa blondă din "Bonnie and Clyde". Apariție rară cu fiul ei...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...