Live

Premieră în controlul armelor din SUA. Republicanii și Democrații au votat o lege care limitează accesul dar nu așa cum dorea Joe Biden

Data actualizării: Data publicării:
Vânzarea puștilor de asalt va fi restricționată în SUA. Foto: Profimedia Images

Senatul american a adoptat un proiect de lege susţinut de aleşi ai celor două principale partide politice, care are drept scop să lupte împotriva valului de violenţe comise cu arme de foc din Statele Unite, impunând restricţii privind accesul la armele de foc şi alocând miliarde de dolari pentru finanţarea sănătăţii mintale şi a siguranţei în şcoli, relatează vineri AFP.

Proiectul, adoptat cu 65 de voturi „pentru” şi 33 „împotrivă” de camera superioară a Congresului SUA şi care are toate şansele să fie validat vineri de Camera Reprezentanţilor, rămâne cu mult sub măsurile cerute de preşedintele Joe Biden, însă reprezintă totuşi o premieră şi un pas înainte pentru susţinătorii limitării armelor de foc personale, conform Agerpres.

Legea trecută de Senat, despre care susținătorii spun că va salva vieți, este modestă, notează Reuters – cea mai importantă restricție asupra deținerii de arme ar întări verificările față de cei condamnați pentru violență domestică sau crime importante comise ca juvenili.

Republicanii au refuzat să facă un compromis asupra unor măsuri de control mai largi preferate de Democrați, inclusiv Biden, precum o interdicție asupra puștilor de asalt sau asupra încărcătoarelor de mare capacitate.

„Ăsta nu este un tratament bun la toate pentru modurile în care violența cu arme ne afectează națiunea, însă este un pas așteptat de mult în direcția potrivită”, a declarat liderul majorității Democrate din Senat, Chuck Schumer, înaintea votului.

Acest vot a avut loc la doar câteva ore după ce Curtea Supremă a Statelor Unite - în care majoritatea judecătorilor sunt conservatori - a invalidat „restricţiile” privind portul de arme prevăzute de o lege a statului New York.

Această lege limitează din 1913 eliberarea de permise de portarmă disimulate persoanelor care aveau motive să creadă că vor fi nevoite să se apere, spre exemplu din cauza meseriei lor sau a unor ameninţări primite.

Decizia celei mai înalte instanţe americane a fost anunţată în condiţiile în care Statele Unite se confruntă cu o creştere a criminalităţii în marile oraşe şi cu o serie de incidente violente cu arme de foc soldate cu numeroase victime, dintre care două numai în luna mai - în Buffalo (10 morţi) şi la o şcoală din Texas (21 de morţi, dintre care 19 copii).

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Prima reacție a lui Biden după violențele din campusuri: „Au dreptul să protesteze, dar nu să provoace haos”

Biden îl ironizează pe Trump pentru datoriile adunate în urma proceselor: „Îmi pare rău, Don, nu te pot ajuta”

Ce va face Trump dacă ajunge iar la Casa Albă. Acesta și-a publicat ideile în revista Time: „De ce ar trebui noi să apărăm pe oricine?”

Biden îl ironizează pe Trump la cina corespondenților de la Casa Albă: Sunt un bărbat matur, într-o cursă împotriva unui copil de 6 ani

Partenerii noștri