Live

Transplant de plămâni la o pacientă de 20 de ani care a stat șase săptămâni pe ventilație mecanică în urma infecției cu SARS-CoV-2

Data actualizării: Data publicării:
Transplant de plămâni în premieră în SUA la o pacientă infectată cu SARS-CoV-2 Foto: captură TV

O femeie tânără, ai cărei plămâni au fost afectați iremediabil de noul coronavirus, a fost supusă cu succes unui dublu transplat de plămâni la un spital din Chicago. Medicii spun că este pentru prima dată când o astfel de operație a fost efectuată cu succes la un pacient cu COVID-19 în Statele Unite.

Este o procedură extremă care oferă speranțe persoanelor ai căror plămâni au fost grav afectați de infectarea cu noul coronavirus.

Femeia care a suferit transplantul, în vârstă de aproximativ 20 de ani, a stat șase săptămâni cuplată la un ventilator și la un aparat pentru oxigenarea extracorporeală.

Imediat ce ea a fost testată negativ la noul coronavirus, doctorii au supus-o transplantului de plămâni, care i-a salvat viața.

Luna trecută, o astfel de procedură a fost aplicată în premieră și în Europa, la spitalul AKH din Viena, unde medicii au realizat primul transplant de plămâni ca metodă de a salva o bolnavă de COVID-19. Potrivit echipei de chirurgi, pacienta avea plămânii atât de afectați de infecția cu SARS-CoV 2, încât nu avea șanse de supraviețuire fără acest transplant. Când a fost internată cu simptome de COVID-19, pacienta de 45 de ani nu avea alte afecțiuni, dar starea ei s-a deteriorat rapid. 

În lume, nu este pentru prima dată când se recurge la o astfel de metodă extremă pentru a salva viața unui pacient cu COVID-19. În martie a fost realizată în premieră o astfel de intervenție, în China.

Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București, a explicat la Digi24 că situația extremă în care ajung acești bolnavi este cauzată de „furtuna de citokine”, o reacție exagerată a sistemului imunitar al organismului, care blochează practic funcția respiratorie a plămânului. Provocarea pentru medici nu este transplantul în sine, ci monitorizarea evoluției ulterioare a pacientului. Acești pacienți trebuie urmăriți săptămâni, chiar și luni după intervenția chirurgicală, pentru că poate apărea rejectul de grefă (respingerea transplantului de către organism - n.r.), motiv pentru care acești pacienți trebuie să facă un tratament cu imunosupresoare, a spus Beatrice Mahler.

Editare web: Luana Păvălucă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cazul bizar al pacientului infectat cu coronavirus timp de 613 zile

Virusul gripal e cel mai probabil să declanșeze o nouă pandemie. Cercetătorii se tem și de un patogen misterios numit „Boala X”

Polonia a primit, după doi ani de așteptare, primele miliarde de euro din PNRR, după reforme ale guvernului Tusk

Pericolul invizibil care omoară felinele de pe „insula pisicilor”. Boala este extrem de infecțioasă și nu există remediu

Partenerii noștri