Live

"Tată, ai 5 zile să vii să ne iei, altfel ne dau". Un bărbat din Mariupol a supraviețuit în lagăr și a mers la Moscova după copiii lui

Data actualizării: Data publicării:
Trecerea peste graniţă a copiilor cu vârsta sub 18 ani fără consimţământul unui părinte sau al unui tutore este interzisă de dreptul umanitar internaţional. FOTO: Profimedia Images

Yevhen este din Mariupol și are trei copii: Matvey de 12 ani, Sviatoslava de 7 ani și Alexandra de 5 ani. După ce Yevhen a divorțat, copiii au rămas la el. Când a început războiul, Yevhen și copiii s-au ascuns o lună prin subsoluri, iar după aceea au fost evacuați forțat împreună cu alți locuitori din Mariupol. Yevhen a fost dus în lagărul de prizonieri din Olenivka, în timp ce copiii au fost duși în Moscova, fiind la un pas de a fi trimiși să locuiască cu o familie rusă. "Tată, ai maximum cinci zile să vii să ne iei – altfel ne vor adopta", a fost momentul în care bărbatul a pornit într-o lungă călătorie pentru a-și salva copiii.

Yevhen a povestit pentru site-ul de investigație Meduza cum a supraviețuit captivității în lagăr, cum și-a salvat copiii și cum a ajuns cu ei în Letonia.

"[În 24 februarie], lucram ca operator de macara. Când am aflat că a început războiul, m-am gândit imediat ce să fac cu copiii. Am plecat de la serviciu, m-am dus acasă, am luat mâncare, apă și haine și ne-am adăpostit în subsol. Nici măcar nu a trebuit să le explic [copiilor] ce se întâmplă – ei au înțeles. Când bombardamentele au început, mi-am dat seama că am putea fi îngropați de vii printre ruine. Așa că am plecat, ne-am dus la casa părinților fostei mele soții, am stat câteva zile cu ei și, pentru că au ajuns bombardamentele și în zona aceea, am luat o saltea gonflabilă și ne-am dus toți șase în subsolul blocului lor", a povestit bărbatul.

Apoi, el a fost sunat de șeful lui, care i-a spus că se pot muta cu toții într-un apartament în care ar fi fost în siguranță, și unde au stat până pe 19 martie, când s-au decis să plece pentru că situația era tot mai periculoasă. Erau dispuși să plătească oricât, dar nimeni nu îi lua, iar combustibil nu se găsea.

Într-o zi, blocul unde stăteau a fost bombardat, așa că bărbatul și-a dus copiii la spitalul din apropiere, care avea mai multe adăposturi. Au stat acolo 140 de oameni, deși capacitatea era de 75. "La început, a fost relativ calm, dar apoi atacurile cu bombardamente au devenit mai intense. Erau oameni morți pe străzi, era un drum al morții.

În 7 aprilie, au aflat că în zonă urmau să ajungă trupele cecene și li s-a dat termen ca în jumătate de oră să fugă.

Au mers la un adăpost, dar era supraaglomerat, așa că și-au continuat drumul până la un punct de control.

"Dacă văd că minți, ori o să-ți lovesc rotula, ori să te înjunghii oriunde vreau"

"Ne-au confiscat toate obiectele ascuțite și au început să ne percheziționeze bagajele. S-au uitat chiar și în șosete. S-au uitat prin documentele mele și au văzut că eram fost militar. Și-au frecat mâinile: „Ei bine, bine, bine”. Apoi ne-au închis pe mine și pe copiii mei într-o cameră separată, ne-au spus să așteptăm și au plecat cu documentele noastre. Am stat acolo până seara.

Apoi a venit un autobuz [pentru toți cei care fuseseră în adăpostul anti-bombă], precum și o mașină separată pentru mine. Mi-au spus: „Nu-ți face griji, pleci doar câteva ore pentru a rezolva lucrurile cu documentele tale.” Am luat actele, inclusiv certificatele de naștere ale copiilor mei. Speram să mă întorc în două sau trei ore. 

M-au dus în satul Bezimenne de lângă orașul Novoazovsk, unde ucrainenii erau interogați. (...) După ce soldații ruși m-au interogat, m-au legat, mi-au acoperit capul, m-au urcat într-o mașină și m-au dus la centrul de detenție temporară Novoazovsk.

Apoi a venit un tip și lucrurile s-au complicat: „Nu știți în ce v-ați băgat. Va fi rău: o să-ți pun întrebări și, dacă văd că minți, ori o să-ți lovesc rotula, ori să te înjunghii oriunde vreau”.

M-au dezlegat a doua zi, când m-au adus la alt interogatoriu. Mai întâi m-au fotografiat, apoi m-au condus la celulă. Am stat acolo încă câteva zile, apoi ne-au înghesuit pe toți 17 într-un microbuz, ca pe niște animale, ne-au adus la Unitatea de Crimă Organizată din Donețk, unde ne-au fotografiat din nou pe toți și apoi ne-au luat amprentele. Erau mai mulți anchetatori acolo. Mi-au pus aceleași întrebări standard: „Care este relația ta cu Batalionul Azov?” Am explicat din nou situația.

Apoi m-au dus într-o celulă de șase persoane în care erau deja 60 de persoane. Toată lumea a respirat prin crăpătura dintre ușă și podea și practic nimeni nu a vorbit, pentru că încercam să economisim oxigen. Angajații de acolo ne-au cumpărat două pâini și două sticle de apă. Am stat așa vreo 24 de ore", a povestit bărbatul.

De acolo, a fost dus la mai multe secții de poliție din Donețk, pentru ca într-un final să ajungă la Olenivka, unde a stat 45 de zile.

"Eram înnebunit - copiii mi-au fost duși în aceeași zi în care am fost eliberat!"

Până la Donețk a mers pe jos cu mai mulți ucraineni. Acolo, a așteptat să i se spună ce s-a întâmplat cu copiii lui.

"A venit o femeie, mi-a dat actele și mi-a spus: „Certificatele de naștere ale copiilor tăi nu sunt aici, pentru că astăzi, la ora 5:00, copiii tăi au fost luați la Moscova”. Eram înnebunit - copiii mi-au fost duși în aceeași zi în care am fost eliberat!

Mi s-a dat numărul unde aș fi putut vorbi cu agenția de servicii sociale responsabilă de plecarea lor. Nu aveam o cartelă SIM locală și nu era nicio modalitate de a cumpăra una [din cauza cozilor lungi]. Dar am reușit să folosesc telefonul unui soldat pe care l-am întâlnit afară", a spus Yevhen. 

Oamenii de la serviciile sociale au încercat să îl mintă că cei trei copii vor fi aduși înapoi în țară. Bărbatul s-a decis să se întoarcă acasă la Mariupol, să vadă în ce stare este casa lui.

Întoarcerea la Mariupol: Este foarte înfricoșător să vezi un câine alergând cu un braț în gură

"Când am ajuns la Mariupol, mi-am dat seama că nu puteam face nimic acolo. Erau rămășițe umane [pe străzi] și câini care rodeau brațe și picioare umane. Este foarte înfricoșător să vezi un câine alergând cu un braț în gură. Am sunat niște prieteni care locuiau în afara orașului și m-au primit. Am locuit cu ei două sau trei zile și am găsit de lucru la o pensiune din Melekino, făcând mici reparații.

Apoi Matvey m-a sunat: „Tată, ai maximum cinci zile să vii să ne iei – altfel ne vor adopta”. [Asistenții sociali] se oferiseră fie să-i trimită la o familie, fie la un orfelinat. Copilul le-a spus categoric că până nu va vorbi cu mine nu va lua o decizie.  Am început să-mi sun prietenii, cunoscuții, am cerut bani pentru a ajunge la Moscova, m-am rugat și am încercat să împrumut câțiva. Dar în timp de război, asta e destul de greu.

După conversația mea cu Matvey, am sunat la serviciile sociale. Mi-au spus că totul a fost o prostie și că băiatul înțelesese greșit. Rudele mele m-au sfătuit să iau legătura cu voluntarii ruși. I-am sunat și le-am explicat totul. A doua zi, mi-au trimis o mașină. Voluntarii mi-au trimis 2.000 de ruble (32 dolari) prin șofer, care m-a dus de la Melekine la Novoavosk, la punctul de control. Acolo, [soldații ruși] m-au controlat, m-au dezbrăcat și au căutat tatuaje. Le-am spus: „Vin de la Olenivka, de la închisoare. Iată certificatul meu.”

În cele din urmă, m-au lăsat să trec granița și mi s-a oferit un cartelă SIM rusească. I-am sunat pe voluntari. Mi-au spus să merg la Taganrog, iar de acolo să iau trenul până la Rostov. De la Rostov, am luat un tren spre Moscova. Voluntarii mi-au cumpărat singuri biletul.

Când au aflat despre situația mea, voluntarii au scris o scrisoare adresată lui Putin. Și în timp ce mă îndreptam spre Moscova, un reprezentant al Comisarului rus pentru drepturile copilului m-a contactat și mi-a spus: „Ați stârnit așa tam-tam în toată țara!” ", a mai spus Yevhen.

Copiilor li s-au arătat filme cu război și cu o fată care ucide câini și le coase pieile

De la gara din Moscova, a ajuns la Polyana. Un loc cu gardieni înarmați, îngrădit ca o închisoare. 

"Era un fel de tabără ciudată: trezirea era la 5:00 dimineața, iar 10:00 stingerea. Li se dădeau niște pastile și li s-au făcut teste medicale - în 22 de zile, au făcut suficiente teste pentru a umple patru coli A4 de hârtie. Nu făcuseră niciodată atâtea. Copiii mi-au spus mai târziu că li s-au arătat filme despre război, crimă și unul despre o fată care ucide câini și le coase pieile. Nu știu pentru ce îi pregăteau. Pentru ce au nevoie de toate aceste examene medicale? Doar pentru a le cunoaște starea de sănătate? Nu vei putea niciodată să mă convingi de aceea (...) Mi-am petrecut o jumătate de zi completând declarații și semnând formulare. Când totul a fost gata, copiii și-au împachetat lucrurile și am plecat în sfârșit", a povestit bărbatul.

Acum, cu toții sunt în Riga.

 

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO ”Ireal”. Donald Trump și un model au provocat indignare prin aparițiile de la Miami: ”Lumea ciudaților”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ministrul Apărării din Italia cere un armistițiu și discuții de pace cu Putin: „Ne-am înșelat. Sancțiunile nu pot opri Rusia”

Armata rusă a anunțat că a cucerit încă două sate din Ucraina

Câştigătoarea Eurovision Jamala spune că Ucraina "nu-şi poate permite" să boicoteze concursul

Putin ordonă exerciţii nucleare la care vor participa trupe poziţionate în apropiere de Ucraina

Partenerii noștri