Live

Trei state care dețin cele mai vaste păduri tropicale cer bogaților lumii să contribuie la salvarea junglei

Data actualizării: Data publicării:
Trei state au încheiat un parteneriat pentru salvarea junglei. Foto: Profimedia Images

Brazilia, Congo și Indonezaia care dețin cele mai mari păduri tropicale din lume au încheiat un parteneriat pentru salvarea junglei, extrem de afectată în ultima vreme de defrișările masive. Alianța celor trei state care dețin peste 50% din pădurile tropicale din lume urmărește atragerea în proiect a miliardarilor planetei pentru a contribui finaciar la conservarea pădurilor.

Cele mai mari trei națiuni din lume cu păduri tropicale, Brazilia, Republica Democrată Congo și Indonezia, au lansat în mod oficial un parteneriat pentru a coopera în domeniul conservării pădurilor, după un deceniu de discuții privind o alianță trilaterală, scrie CNN.

Președintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, și-a anunțat intenția încă din vară de a încerca să încheie un parteneriat cu celelalte două mari națiuni cu păduri tropicale pentru a face presiuni asupra lumii bogate să finanțeze conservarea pădurilor, relatează Reutrers.

Distrugerea rapidă a pădurilor tropicale, care, prin vegetația lor densă, servesc drept rezervoare de carbon, duce la eliberarea de dioxid de carbon care încălzește planeta, punând în pericol obiectivele climatice globale. Refacerea junglei defrișate anterior are avantajul de a elimina gazele cu efect de seră deja prezente în atmosferă.

„Avem aceleași provocări, aceeași oportunitate de a fi soluția la schimbările climatice,” a spus Izabella Teixeira, consilier al preșdintelui Braziliei.

În acord, alianța a spus că țările ar trebui plătite pentru reducerea defrișărilor și menținerea pădurilor ca rezervoare de carbon.

Reprezentanții celor trei țări, care reprezintă 52% din pădurile tropicale din lume, au semnat declarația comună în cadrul discuțiilor din Indonezia, înaintea reuniunii G20.

„Pădurile contează, natura contează. Și cred că fără protecția Amazon, nu putem avea securitatea climei”, a spus Teixeira, care a fost ministru al Mediului în mandatul fostului președinte al Braziliei Luiz Inacio Lula.
„Cred că Brazilia ar trebui să promoveze ca alte țări să se unească.”

De asemenea, țările vor depune eforturi pentru a negocia "un nou mecanism de finanțare durabilă" pentru a ajuta statele în curs de dezvoltare să își păstreze biodiversitatea, precum și pentru a crește finanțarea prin intermediul programului REDD+ al Națiunilor Unite pentru reducerea defrișărilor.

Discuțiile G20 coincid cu a doua și ultima săptămână a summitului COP27 al Națiunilor Unite privind clima, din Egipt, unde consilierul de mediu al lui Lula, Izabella Teixeira, a declarat că Brazilia va încerca să obțină implicarea altor țări din bazinul amazonian, care se întinde pe teritoriul a nouă națiuni.

Discuțiile cu privire la alianța pentru protejarea pădurilor tropicale până acum s-au prăbușit din cauza „dificultăților instituționale”, a spus Teixeira.

Editor : D.D.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Trump și Orban vor să facă alianță pentru a salva civilizația occidentală de „forțe sinistre”

Rețeaua de „drumuri fantomă” descoperită în cele mai neatinse păduri din lume. O suprafață de mărimea Elveției a fost defrișată în 2023

Reacția Chinei la acuzația că ajută Rusia în războiul din Ucraina: „China nu acceptă nicio critică sau presiune în acest sens”

Cătălin Drulă: Nu facem alianță cu AUR pentru că e partid extremist. La niciun fel de alegeri

Partenerii noștri