Live

Aplicaţiile de urmărire din telefoanele mobile

Cristina Cileacu Data actualizării: Data publicării:
Foto: Parlamentul European

Aplicaţiile de pe telefoanele mobile pot fi un ajutor util pentru stabilirea traseului unei persoane infectate cu virusul SARS-COv-2. Dar, cum rămâne cu protecţia datelor personale şi a dreptului la viaţă privată pentru cetăţeni, în acest caz?

În Parlamentul European s-a discutat recent despre acest aspect foarte important pentru europeni. Eurodeputaţii au subliniat că aplicaţiile de urmărire trebuie să fie cu adevărat nediscriminatorii şi transparente. Utilizarea aplicaţiilor trebuie să fie strict limitată la a vedea cu cine a intrat în contact o persoană, iar datele trebuie şterse imediat ce situaţia o permite. De asemenea, în plenul Parlamentului s-a vorbit şi despre nevoia de coordonare pentru dezvoltarea şi utilizarea acestor aplicaţii, ca să poată fi operate şi transfrontalier, în interiorul Uniunii Europene. 

Coronavirusul ne limitează şi dreptul la viaţa privată?

„Instalarea unei aplicaţii pe telefonul unui utilizator trebuie să fie făcută în mod voluntar de acesta. Datele de proximitate trebuie stocate doar pe telefonul individual şi doar deţinătorul lor le poate da autorităţilor, dacă este cazul. În ceea ce priveşte urmărirea traseului unei persoane, nu se folosesc date de geolocalizare, ci doar datele de proximitate bazate pe bluetooth. Doar datele necesare pentru a vedea cu cine a intrat o persoană în contact pot fi folosite." Didier Reynders, comisarul european pentru Justiţie a subliniat aceste detalii esenţiale pentru  viaţa personală a cetăţenilor europeni. Autorităţile naţionale trebuie să colaboreze cu cele de la nivelul UE pentru a se asigura că aplicaţiile de urmărire respectă legile europene în vigoare, privind confidențialitatea și protecția datelor personale.

Împreună cu alte măsuri legate de COVID-19, precum distanţarea fizică, purtatul măştilor şi testarea, aplicaţiile de urmărire pot ajuta la gestionarea răspândirii pandemiei de coronavirus. Cei mai mulţi eurodeputaţi au subliniat că siguranţa datelor personale ale cetăţenilor şi confidenţialitatea trebuie garantate atunci când este vorba de utilizarea acestei metode. Majoritatea statelor membre UE au lansat deja sau intenţionează să lanseze o aplicaţie mobilă concepută pentru urmărirea persoanelor infectate sau cu risc crescut de infectare cu virusul corona.

 „Datele de locație mobilă pot fi procesate numai în conformitate cu Directiva privind confidențialitatea în mediul electronic și GDPR”, se menţionează într-o rezoluţie adoptată în Parlamentul European încă din luna aprilie.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Împușcată mortal în plină stradă, la 21 de ani, alături de iubit! Autoritățile au făcut o descoperire care schimbă totul

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Scrutinul pentru Parlamentul European începe peste o lună. Ghid pentru alegerile europene 2024

Experți din Franța: Copiilor sub 11 ani ar trebui să le fie interzis să aibă un telefon mobil, cei sub 13 ani fără acces la internet

Giorgia Meloni și-a anunțat candidatura la alegerile europarlamentare: „Să trimitem stânga în opoziție”

"Foloseşte-ţi votul": Parlamentul European a lansat clipul electoral prin care cheamă cetățenii UE să voteze la alegerile europene

Partenerii noștri