Live

Aproape 70.000 de dosare așteaptă să fie soluționate la CEDO. Câte dintre plângeri sunt venite din România

Data publicării:
CEDO, Strasbourg. Foto; Profimedia Images

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a emis anul trecut 1.014 hotărâri, cu 13% mai puţine faţă de 2022, în timp ce 68.450 de dosare erau în aşteptare, faţă de cele 74.650 de la sfârşitul anului 2022, a declarat joi preşedinta CEDO, Síofra O'Leary, potrivit agenţiei EFE. Aceasta a mai spus că majoritatea plângerilor, respectiv peste 75% din dosarele care trebuie să fie soluționate, sunt venite din Turcia, Rusia, Ucraina, România și Italia.

Vorbind sediul instanţei din Strasbourg la o conferinţă de presă de bilanţ pe anul trecut, Síofra O'Leary a precizat că plângerile venite din şase ţări cumulează peste 75% din dosarele în aşteptare, respectiv Turcia (34,2 %), Rusia (18,2 %), Ucraina (12,8 %), România (6,1 %) şi Italia (4 %).

În cazul Turciei, 96% din cele 23.400 de plângeri sunt legate de consecinţele tentativei de lovitură de stat din 2016 împotriva preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

Cât despre Rusia, aceasta a fost exclusă din Consiliul Europei în martie 2022, după lansarea invaziei asupra Ucrainei, prin urmare nu mai cooperează cu CEDO. Tratatul acestei organizaţii prevede că o ţară care părăseşte Consiliul Europei este în continuare obligată să aplice hotărârile CEDO date în cazurile înaintate acestei instanţe într-un termen de şase luni de când a încetat statutul de membru al respectivei ţări. Deci, în cazul Rusiei, CEDO rămâne competentă pentru cazurile de încălcare a drepturilor omului ce i-au fost sesizate până în septembrie 2022.

Editor : Andreea Smerea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO A "măcelărit" imnul în fața a 70.000 de oameni și a ajuns să fie batjocorit în întreaga țară: "Retrage-te!"

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

General american: Rusia nu are forțe suficiente pentru o străpungere majoră în Ucraina

Geoană, întrebat dacă România ar trebui să trimită Ucrainei sisteme Patriot: E o decizie pur internă, nu intervenim noi de la NATO 

Zelenski e în Harkov, cel mai fierbinte punct al frontului. În timp ce mii de femei și copii erau evacuați, rușii "îi vânau" cu drone

Erdogan spune că Israelul va ataca Turcia dacă va câștiga războiul împotriva Hamas: „Nu se va opri în Gaza”

Partenerii noștri