Live

Austria are un nou cancelar. Cine este Brigitte Bierlein

Data publicării:
Foto: Guliver / GettyImages

Fosta judecătoare Brigitte Bierlein este noul cancelar al Austriei. Ea a fost desemnată în această funcție de preşedintele Alexander Van der Bellen, în urma crizei politice care a dus la demisia Guvernului condus de Sebastian Kurz.

O cunosc şi o apreciez pe doamna Bierlein, o persoană prudentă, deschisă şi foarte competentă. Îi încredinţez doamnei Bierlein sarcina de a forma guvernul federal”, a spus Van der Bellen, citat de agenţia de presă APA și preluat de Mediafax.

Brigitte Bierlein, în vârstă de 69 de ani, a fost în ultimul an preşedintele Curţii Constituţionale din Austria.

Brigitte Bierlein ar urma să formeze un guvern de tranziţie, până la organizarea alegerilor parlamentere.

Hartwig Löger a preluat interimatul funcţiei de cancelar în Austria după demiterea Guvernului Sebastian Kurz prin moţiune de cenzură, în urma unui scandal de corupţie. Parlamentul Austriei a aprobat luni după-amiază moţiunea depusă de Partidul Social-Democrat (SPÖ, centru-stânga) împotriva Guvernului condus de cancelarul Sebastian Kurz, liderul formaţiunii de centru-dreapta Partidul Popular Austriac (ÖVP). Moţiunea social-democrată a fost susţinută şi de Partidul Libertăţii (FPÖ, extremă-dreapta), precum şi de mişcarea JETZT (ACUM, de stânga).

Guvernul Austriei era susţinut de o coaliţie formată de Partidul Popular Austriac cu Partidul Libertăţii. Alianţa politică s-a destrămat după ce cancelarul Sebastian Kurz a cerut demiterea din Guvern a unor lideri ai Partidului Libertăţii în contextul scandalului de corupţie în care este implicat vicecancelarul demisionar Hainz-Christian Strache.

Pe fondul crizei, preşedintele Austriei, Alexander Van der Bellen, a recomandat organizarea de alegeri parlamentare anticipate în septembrie.

Heinz-Christian Strache, liderul formaţiunii de extremă-dreapta Partidul Libertăţii, a demisionat din funcţia de vicecancelar al Austriei după apariţia în presă a unei înregistrări compromiţătoare care îl surprinde discutând cu un potenţial investitor rus.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

E gata să plece la 5.000 km distanță, după ce amanta a născut al doilea copil, iar soția al patrulea. Pe cine ia cu el

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Herbert Kickl, liderul extremei drepte din Austria, este anchetat pentru corupţie

Un urmărit internaţional, prins în județul Argeș după ce a alimentat la benzinărie o mașină furată şi a plecat fără să plătească

Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui Hitler, de ziua lui, dar nu știau ce se află acum în clădire

Austria, cuibul spionilor ruși. Cum a obținut FSB informații de pe telefoanele pe care oficialii de la Viena le-au pierdut în Dunăre

Partenerii noștri