Live

Belgia: Imunitatea de grup atinsă pe cale naturală ar însemna cel puțin 60.000 de morți

Data publicării:
Belgienii adoptă un set strict de reguli în perioada sărbătorilor de Crăciun. Foto: Guliver/GettyImages

Autorităţile sanitare belgiene estimează, în baza studiilor de seroprevalenţă, că între 10% şi 20% din populaţia Belgiei va avea anticorpi împotriva virusului SARS-CoV-2 după actualul val doi al pandemiei, o proporția care va ajuta la încetinirea transmiterii virusului, dar va face imposibilă atingerea imunităţii de grup în lipsa unui vaccin, scrie vineri agenţia EFE, preluată de Agerpres.

„Mai multe modele estimează că, dacă ne-am îndrepta către o imunitate de grup doar pe cale naturală, am avea în ţara noastră cel puţin 60.000 de morţi”, adică un număr al deceselor de 4,3 ori mai mare decât cele 13.891 înregistrate până în prezent în Belgia, a declarat vineri, la o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al comitetului tehnic belgian de combatere a pandemiei COVID-19, Yves van Laethem.

„Prin urmare, unica opţiune este să aşteptăm un vaccin bun, să limităm contactele şi să respectăm măsurile”, a completat acesta. El a confirmat opiniile conform cărora pentru o imunitate de grup este necesar ca 60-70% din populaţie să aibă anticorpi.

Imunitatea de grup nu înseamnă dispariția virusului

Pe de altă parte, subliniază expertul belgian, nu se ştie încă în ce măsură şi pentru cât timp persoanele vindecate de COVID-19 sunt protejate de anticorpii dobândiţi pe cale naturală, iar procentajul persoanelor care au anticorpi variază de la o regiune la alta în funcţie de cât de mult au fost afectate de epidemie şi, în orice caz, „imunitatea de grup nu înseamnă dispariţia virusului în sine”.

„Eradicarea virusului necesită, în primul rând, ca unicul rezervor (de infectare) să fie cel uman, dar ştim că există şi un rezervor animal”, aşadar vaccinul va fi oricum necesar, mai remarcă Yves van Laethem.

În concluzie, notează el, imunitatea naturală de grup nu poate fi obţinută fără vaccin „decât dacă suntem dispuşi să plătim un preţ extrem de ridicat în vieţi omeneşti şi al distrugerii sistemului sanitar”.

Belgia are 1.232 de noi cazuri de COVID-19 la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile, una dintre ratele cele mai ridicate din Europa, astfel că la sfârşitul lunii octombrie a intrat din nou în lockdown, cu toate restricţiile privind deplasările şi contactele sociale aplicate în timpul valului epidemic din primăvară. Şcolile vor fi redeschise luni, după două săptămâni de vacanţă prelungită din cauza epidemiei.

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Împușcată mortal în plină stradă, la 21 de ani, alături de iubit! Autoritățile au făcut o descoperire care schimbă totul

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un bărbat prins beat la volan a scăpat de pedeapsă după ce a dovedit că organismul său produce alcool

Conferința extremiștilor europeni, unde trebuiau să vorbească Farage și Orban, a fost oprită de poliția de la Bruxelles

"Sper ca Ucraina să piardă": Mai mulți eurodeputați ar fi primit bani de la Moscova pentru propagandă pro-rusă în Parlamentul European

Un mort şi un rănit în incidente cu arme de foc la Bruxelles, legate de traficul de droguri

Partenerii noștri