Live

Cazul Skripal, prima veste bună: fiica spionului este conștientă și vorbește

Data publicării:

O prima veste bună în cazul Skripal vine din partea medicilor: Iulia Skripal, fiica spionului rus otrăvit cu neurotoxină, este conştientă şi vorbeşte, la aproape o lună de la incident, spun surse citate de BBC.

Starea ei „se îmbunătăţeşte rapid”, a anunţat joi spitalul în care este îngrijită alături de tatăl ei.  Cei au fost găsiţi otrăviţi, pe 4 martie, la Salisbury, în sud-vestul Angliei.

„Mă bucur să vă pot anunţa o îmbunătăţitre a stării Iuliei Skripal”, a declarat Christine Blanshard, directoarea medicală a spitalului din Salisbury. „Ea a răspuns bine tratamentului, însă continuă să primească îngrijiri clinice specializate 24 de ore din 24”.

„Nu se mai află în stare critică”, spre deosebire de tatăl ei a cărui stare este însă stabilă, a precizat spitalul.

A treia victimă, Nick Bailey, a fost externată joi. Poliţistul a fost unul dintre primii care a intervenit la salvarea lui Serghei Skripal şi a fiicei sale, găsiţi inconştienţi pe o bancă publică.

Potrivit anchetatorilor, tatăl, în vârstă de 66 de ani, şi fiica sa, în vârstă de 33 de ani, au avut primul contact cu agentul neurotoxic la domiciliul lui Serghei Skripal, căruia fiica sa - care trăieşte în Rusia - îi făcea o vizită.

„Experţii au stabilit că cea mai înaltă concentrare de agent neurotoxic se afla pe uşa de la intrarea în domiciliu”, a anunţat miercuri poliţia.

Urme de agent chimic au fost găsite de asemenea în alte locuri, în concentraţii mai mici.

Ancheta, care ar putea să dureze luni de zile, se va concentra asupra domiciliului lui Serghei Skripal şi împrejurimilor.

Poliţia a anunţat joi că a instituit un perimetru în jurul unei zone de joacă pentru copii, în apropiere de domiciliul lui Serghei Skripal „ca măsură de precauţie”.

Londra a acuzat Rusia că este vinovată de această otrăvire, ceea ce Moscova neagă. Cazul a provocat o criză diplomatică Est-Vest fără precedent de la Războiul Rece.

Fost colonel în cadrul serviciilor de informaţii ale armatei ruse - GRU -, Serghei Skripal a fost acuzat de Moscova de înaltă trădare fiindcă a vândut informaţii serviciilor britanice. A fost condamnat în 2006 la 13 ani de închisoare. În 2010, el a beneficiat de un schimb de spioni organizat între Moscova şi Washington.

Ancheta cu privire la otrăvirea de la Salisbury este una dintre cele mai complexe abordate de serviciile antitero şi în care sunt mobilizaţi 250 de specialişti.

Aproximativ 500 de martori au fost identificaţi de anchetatori, iar poliţia examinează peste 5.000 de ore de înregistrări ale unor camere de supraveghere video.

Un judecător britanic a autorizat să se preleveze probe de sânge de la fostul spion rus şi de la fiica sa, cu scopul de a fi transmise experţilor Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC).

Reprezentanţi OIAC au venit pe 20 martie în Regatul Unit pentru a se întâlni cu experţi de la laboratorul militar din Porton Down, în apropiere de Salisbury, şi din poliţia britanică. Ei urmează să examineze, de asemenea, eşantioane prelevate de către experţi britanici.

(sursa: News.ro)

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Zaharova amenință cu nucleara: Rusia va răspunde dacă Ucraina va lovi teritoriul rus cu arme britanice

O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital iar medicii i-au spus că mai are doar 12 luni de trăit

Marea Britanie dă voie Ucrainei să lovească în interiorul Rusiei cu armele pe care i le dă. Promisiunea lui David Cameron, la Kiev

Iranul anunță sancțiuni împotriva SUA și Marii Britanii pentru că au ajutat Israelul

Partenerii noștri