Live

Ce promite noul lider al dreptei spaniole

Data publicării:

Partidul Popular spaniol şi-a ales un nou preşedinte în locul lui Mariano Rajoy, cel care a făcut un pas în spate după ce a pierdut guvernarea, luna trecută.

Noul lider al formaţiunii conservatoare este Pablo Casado, un absolvent de drept în vârstă de 37 de ani şi fost purtător de cuvânt al partidului. El a reuşit să o întreacă pe fosta mână dreaptă a lui Mariano Rajoy,  Soraya Sáenz de Santamaría.

Casado a fost şef al cabinetului premierului Jose Maria Aznar şi adjunctul directorului de comunicare în Guvernul lui Mariano Rajoy timp de trei ani.

Această alegere anunţă o turnură spre dreapta a popularilor spanioli. Noul preşedinte vrea o reîntoarecere către tradiţii, se opune avortului, dar vrea tăieri de taxe pentru populaţie şi firme. De asemenea, Pablo Casado a adoptat şi o poziţie intransigentă în cazul separatismului catalan şi îşi doreşte ca Spania să joace un rol de frunte în Uniunea Europeană.

„Spania are nevoie de o întărire a instituţiilor, să întărim Constituţia în loc să vorbim despre ruperea ei, să întărim legile ca să prevenim orice provocare secesionistă”, a declarat noul lider al dreptei spaniole, Pablo Casado.

Mariano Rajoy a fost ales preşedintele al Partidului Popular în 2004 şi în 2011 a devenit premier, funcţie pe care a ocupat-o până la 1 iunie, când guvernul său a căzut după o moţiune de cenzură.

Rajoy a fost înlocuit la conducerea Executivului spaniol de socialistul Pedro Sanchez.

Deşi Partidul Popular a pierdut guvernarea în favoarea socialiştilor, are cele mai multe mandate în legislativ.

Citiți și: 

Spania | Guvern proeuropean, format din 11 femei și 6 bărbați

Portret. Cine este Pedro Sánchez, socialistul care va forma noul guvern al Spaniei

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Mii de susținători ai premierului spaniol Pedro Sanchez au venit la Madrid să îi ceară să nu demisioneze

Premierul spaniol Pedro Sanchez vrea să demisioneze după ce soția lui a fost acuzată de corupție. Procurorii cer clasarea dosarului

„Messi al medicinei sportive”: „Am văzut rupturi de ligamente la copii de 7 ani”. Terenurile de iarbă sintetică, principala cauză

Anunț șoc al premierului spaniol, după ce un tribunal a anunțat că o anchetează pe soția sa pentru corupție

Partenerii noștri