Live

Norvegia. Decizii controversate privind protecţia copilului, reanalizate după condamnarea unui expert

Data publicării:
Foto: Guliver/GettyImages

Norvegia urmează să analizeze mai multe decizii controversate privind protecţia copilului în care a fost implicat un expert condamnat la închisoare pentru descărcarea a sute de imagini cu copii abuzaţi, scrie News.ro.

Timp de mai mulţi ani, acest psihiatru a recomandat ridicarea copiilor din familiile în care se considera că sunt abuzaţi. El a fost condamnat la doi ani de închisoare de către un tribunal din Oslo în aprilie 2018.

Decizia de a reanaliza cazurile a fost luată după o investigaţie BBC. O familie şi-a primit deja înapoi copiii, care fuseseră luaţi de acasă la recomandarea psihiatrului condamnat.

Agenţia de protecţie a copilului din Norvegia, Barnevernet, a fost criticată de mai mulţi părinţi şi profesionişti în îngrijirea copiilor, care susţin că, de multe ori, copiii sunt luaţi de acasă fără o justificare potrivită.

Psihiatrul în vârstă de 56 de ani, care nu este identificat pentru a-i proteja copiii, a recunoscut că a descărcat aproximativ 200.000 de poze şi peste 12.000 de videoclipuri în care copiii sunt abuzaţi sexual. El a declarat că vizionează aceste materiale de 20 de ani.

În acest timp, el a a fost numit în Comisia de Experţi privind Copiii, care gestionează recomandările privind grija copiilor din Norvegia. El a fost angajat şi ca expert de mai multe localităţi din Norvegia. Licenţa sa a fost revocată de autorităţi.

În iunie, Ministerul Copiilor şi Egalităţii a informat BBC că nu va comenta privind acest caz şi a refuzat o cerere de interviu.

Acum, ministerul a cerut autorităţilor locale să investigheze cazurile din trecut ale psihiatrului, implicând şi părinţii. Borge Tomter, care se ocupă de protecţia copilului la minister, a declarat: „Cred că vom analiza toate cazurile, dacă va fi posibil”, adăugând că încă nu ştie despre câte cazuri este vorba.

Psihiatrul a declarat acum 10 ani că a fost angajat ca expert în 50-75 de cazuri privind protecţia copilului.

Comisia de Experţi privind Copiii analizează în jur de 750 de recomandări în fiecare an. Şefa comisiei, Katrin Koch, a declarat în iulie că a analizat câteva dintre rapoartele psihiatrului şi nu a găsit nimic în neregulă.

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Împușcată mortal în plină stradă, la 21 de ani, alături de iubit! Autoritățile au făcut o descoperire care schimbă totul

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Croaziera în care oaspeții pot călători nud. Cât costă inedita experiență și ce reguli trebuie să urmeze pasagerii

Băieţelul din Gorj vândut pe câteva sute de lei în Germania este adus în România, dar nu va fi dat înapoi familiei

Caz șocant în Gorj. Un copil ar fi fost vândut în Germania pentru 8.000 de lei. DIICOT a deschis dosar penal pentru trafic de minori

Norvegia are în vedere o creştere semnificativă a ajutorului său pentru Ucraina

Partenerii noștri