Norvegia are în vedere o creştere semnificativă a ajutorului său pentru Ucraina

Data publicării:
Espen Barth Eide face declaratii
Espen Barth Eide, ministrul norvegian de externe. Foto: Profimedia

Norvegia, ţară care a oferit deja un sprijin important Ucrainei, are în vedere o creştere semnificativă a ajutorului său pentru Kiev, a declarat luni şeful diplomaţiei norvegiene, Espen Barth Eide, relatează AFP.

Ţara scandinavă s-a angajat să acorde Ucrainei un ajutor civil şi militar în valoare de 75 de miliarde de coroane (6,5 miliarde de euro) în perioada 2023-2027.

Premierul norvegian, laburistul Jonas Gahr Store, a declarat la sfâşitul săptămânii trecute că acest pachet de ajutor ar putea fi mărit, după cum a cerut şi o parte a opoziţiei de dreapta.

„Vorbim despre o creştere semnificativă, care să fie cu adevărat relevantă în raport cu ceea ce am făcut până în prezent”, a afirmat ministrul de externe Espen Barth Eide, în cadrul unei întâlniri cu presa străină la Oslo.

Suma nu a fost încă decisă, a spus el, pentru că trebuie să facă obiectul discuţiilor cu celelalte partide, notează AFP, citată de Agerpres.

În timp ce Ucraina, care se confruntă cu o lipsă de muniţie şi recruţi, se află în dificultate pe frontul de est în faţa ofensivei ruse, Camera Reprezentanţilor a SUA a adoptat sâmbătă, după lungi şi laborioase negocieri, un plan de ajutor de 61 de miliarde de dolari.

„Sunetele de alarmă s-au auzit în Occident (...) Sentimentul general este că toţi trebuie să facem mai mult şi că nimeni nu face suficient”, a spus Barth Eide, întrebat despre riscul ca acest nou ajutor american să nu alimenteze o anumită stare de mulţumire în Europa.

„Nu putem să ne mulţumim spunându-ne că plătim mult. Trebuie neapărat să ne gândim cum se termină acest lucru din punct de vedere strategic. Şi victoria Rusiei nu este o opţiune”, a adăugat ministrul, care s-a aflat în vizită în Ucraina săptămâna trecută.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri