Live

O problemă la vedere: condiţiile de lucru pentru muncitorii sezonieri

Cristina Cileacu Data publicării:
Foto: Parlamentul European

În timpul restricţiilor impuse din cauza pandemiei de COVID-19, mii de lucrători transfrontalieri și sezonieri au fost blocați la granițele interne sau s-au confruntat cu noi provocări în drumul lor spre destinaţia pentru care aveau contractul de muncă: controalele poliției, noile declaraţii de călătorie și schimbarea constantă a regulilor au făcut parte din rutina zilnică.

Au fost şi situaţii în care măsurile introduse pentru prevenirea răspândirii virusului au afectat disproporţionat lucrătorii sezonieri din mai multe ţări UE şi foarte mule exemple au venit dinspre cetăţenii români plecaţi la muncă în condiţii improprii. În Parlamentul European se discută deja despre cum pot fi protejaţi lucrătorii transfrontalieri de astfel de rele tratamente în viitor. De asemenea, pentru că pandemia a făcut evidente şi alte probleme pe care le are de confruntat această categorie de muncitori, eurodeputaţii vor să se îmbunătăţească toate condiţiile de muncă, dincolo de contextul Covid-19.

"Lucrătorii sezonieri, transfrontalieri și de frontieră sunt de fapt esența Uniunii Europene. Ei sunt întruchiparea libertăților fundamentale ale Uniunii noastre", a declarat Dragos Pâslaru, europarlamentar Renew Europe.

Munca grea pe care puţini pot să o facă

Muncitorii sezonieri sunt esențiali pentru agricultură și aprovizionare cu alimente. Ei sunt cei  care trec regulat granițele ca să recolteze produse. Muncitorii mobili sprijină, de asemenea, sectoare precum asistența medicală, construcțiile, turismul și multe altele.

Parlamentul European solicită măsuri pentru reducerea lacunelor sociale și legale care amenință securitatea transfrontalieră a lucrătorilor, creșterea inspecțiilor de muncă și asigurarea unei coordonări adecvate a securității sociale. Deputații solicită revenirea la libera circulație a acestor lucrători şi asigurări că oamenii au echipament de protecție și cazare decentă, unde pot menține măsurile de distanțare socială. Aceştia trebuie să aibă acces la informațiile despre riscuri și drepturile lor într-o limbă pe care o pot înțelege. Parlamentul solicită Comisiei și statelor membre să aplice legile în vigoare de protecție a lucrătorilor. În cazul posibilelor valuri viitoare de Covid-19, eurodeputaţii cer ca UE să fie mai bine pregătită și să protejeze drepturile lucrătorilor transfrontalieri și sezonieri.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Marcel Ciolacu: PSD este cel mai european partid din România

Ciolacu: Când ţipă câte unul la TV sau în Parlament, trebuie să i se spună clar că România se prăbuşeşte fără fondurile europene

Iohannis, de Ziua Europei: Europenii îşi doresc să trăiască în societăţi libere. Votul din iunie trebuie să reflecte această opţiune

Candidații lui Simion vor salariile grase de la Bruxelles, dar își declară ura față de UE: „Nu îi dau 10 ani. Va colapsa”

Partenerii noștri