Live

Piscină pe catedrala Notre-Dame, un restaurant sau o pădure. Reacția francezilor la propunerile de restaurare a clădirii

Data publicării:
Acoperișul Catedralei Notre Dame va fi reconstruit. Foto: EPA/Agerpres

O firmă de arhitectură a propus înlocuirea acoperișului catedralei Notre-Dame din Paris, distrus în incendiul care a devastat edificiul, cu o piscină. Franța se pregătește să lanseze o competiție internațională pentru restaurarea clădirii, scrie The Guardian, iar aceasta este una dintre propunerile pentru noua față a catedralei. Alte propuneri includ construirea unui penthouse de lux, a unei parcări pentru mașini sau chiar a unui restaurant McDonalds ori instalarea unor panouri solare. 

Până acum, multe dintre ideile cu care au venit firmele de arhitectură i-au revoltat pe francezii tradiționaliști, care cer ca Notre-Dame să fie refăcută după vechiul model. La o săptămână după incendiul din 15 aprilie, firma franceză Studio NAB a propus înlocuirea acoperișului distrus cu unul de seră, alții au sugerat amenajarea unui parc, a unei terase sau chiar a unei păduri, alături de o turlă din metal sau din sticlă. Arhitectul britanic Norman Foster a propus construirea unei turle de forma unei piramide care să fie realizată din cristal și oțel inoxidabil.

„Nu suntem obligați să reconstruim identic turla prăbușită”, a spus arhitectul Alexandre Chassang, care a propus o turlă din sticlă.

Pe de altă parte, firma suedeză de arhitectură Ulf Mejergren Architects a realizat planurile pentru construirea unei piscine în formă de cruce, care să acopere întregul acoperiș.

Toate aceste propuneri au fost primite cu scepticism de francezi, care s-au amuzat ori s-au revoltat pe seama lor. „De ce nu construim mai bine un club de noapte acolo? Și un rollercoaster. Și o tiroliană”, a comentat ironic un utilizator. Altul a editat o imagine cu catedrala Notre-Dame, adăugându-i o moară de vânt în locul turlei prăbușite. 

„O refacere contemporană a catedralei nu ar trebui să implice construcția fără sens a unei piscine”, „Piscina de pe Notre-Dame: unde poți face plajă la razele Domnului, în costumul tău de baie din două piese, în timp ce bei o Ave Margarita sau un Notre Damequiris”, „Piscină la Notre-Dame? De ce nu adăugăm și un salon de masaj thailandez și un ecran gigantic pentru episodele din Game of Thrones”, au scris mai mulți internauți.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cine este femeia care restaurează vitraliile de la catedrala Notre Dame mistuită de incendiul din 2019

Fosta ministră franceză a Culturii: Brigitte Macron a vrut să reconstruiască Notre Dame sub forma unui „falus cu testicule de aur”

Cui aparțin sarcofagele găsite după incendiul de la Notre-Dame. Descoperirile făcute de oamenii de știință

Adevărul incredibil din spatele incendiului de la Notre-Dame. Gestul lui Macron care a salvat catedrala de la dezastru (The Telegraph)

Partenerii noștri