Cine este femeia care restaurează vitraliile de la catedrala Notre Dame mistuită de incendiul din 2019

Deutsche Welle Data actualizării: Data publicării:
maestru-sticlar-digi24
Flavie Vincent-Petit este maestru sticlar și unul dintre artizanii însărcinați cu restaurarea vitraliilor deteriorate de incendiul de la Notre Dame. FOTO: Captură Digi24

În 2019, lumea întreagă era în șoc: catedrala Notre Dame era cuprinsă atunci de flăcări. De câteva secole, acest lăcaș de cult este un reper al Parisului. Pagubele suferite au fost uriașe, iar milioane de oameni au donat bani pentru reconstrucție. Sute de istorici de artă și meșteșugari lucrează zi și noapte ca să respecte termenul-limită de redeschidere. Maestrul sticlar din reportajul următor este unul dintre ei. Are sarcina de a reda strălucirea catedralei Notre Dame. Dar localnicii și vizitatorii deopotrivă vor trebui să aștepte până la sfârșitul anului viitor ca s-o revadă în strălucirea de odinioară.Urmăriți un reportaj marca "Focus Europa", un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată sâmbăta la ora 00:30 și în reluare de la ora 19:30.  

Flavie Vincent-Petit se pregătește cu grijă pentru ziua de muncă. Este maestru sticlar și unul dintre artizanii însărcinați cu restaurarea vitraliilor deteriorate de incendiul de la Notre Dame. O operațiune minuțioasă, dar femeia lucrează la viteză maximă - pentru ca lăcașul de cult să se redeschidă cât mai curând. Motiv pentru care se lucrează în două schimburi, de la 6 dimineața la 10 seara.

Flavie Vincent-Petit, maestru sticlar: "Munca noastră este ceva cu adevărat special. De obicei avem mai mult timp pentru proiecte planificate pe termen lung, dar aceasta este un fel de urgență. Catedrala Notre Dame este un simbol aparte, pe care trebuie să-l restaurăm."

Ca prin minune, cele mai multe vitralii au rezistat căldurii și flăcărilor din 15 aprilie 2019. Dar turla emblematică a căzut. Acoperișul și părți ale tavanului  au fost distruse. Întreaga catedrală a fost în pericol de prăbușire. După incendiu, guvernul francez a anunțat un plan ambițios de reconstrucție: Notre-Dame urma să fie reparată și redeschisă în termen de cinci ani, arătând și mai frumos ca înainte.

Philippe Jost, oficial francez: "Doar cei mai buni ar trebui să lucreze pe un șantier atât de important. În procesul nostru de angajare, am selectat cei mai calificați meșteri."

Peste o sută de companii și mai bine de o mie de meșteri sunt implicați în reconstrucție, dar nu toți sunt la fața locului. Artizani din toată Franța au fost însărcinați să repare ferestrele catedralei. Inclusiv Flavie Vincent-Petit, care lucrează în Troyes, la sud de Paris. Se ocupă în special de vitralii din secolul al XIX-lea, deși unele sunt și din Evul Mediu. Fără ferestrele sale, catedrala nu poate fi redeschisă.

Flavie Vincent-Petit, maestru sticlar: "Fără aceste ferestre, atmosfera sacră se pierde și devine destul de profană. Ferestrele sunt filtre care transformă lumina naturală într-una divină."

Turla catedralei va fi, de asemenea, reconstruită - exact așa cum era înainte.

Philippe Jost, oficial francez: "La o sută de metri înălțime, turla de lemn se va ridica din nou pe cerul parizian. Nu am mai făcut așa ceva de mult. Vom folosi tehnici utilizate de arhitectul Viollet-le-Duc, din secolul al XIX-lea."

Reconstrucția durează ceva mai mult decât era planificat și Notre-Dame ar urma să fie redeschisă la sfârșitul anului viitor. Chiar dacă nu au acces înăuntru, vizitatorii sunt încântați să vadă lucrările de reconstrucție.

"O astfel de clădire este ceva ce nu trebui ratat. E ceva magnific.", spune un bărbat.

"Mă bucur să văd că reconstruiesc catedrala. Rămâne de văzut dacă va arăta ca originalul sau chiar mai bine.", adaugă altul.

Banii nu sunt o problemă - donațiile din întreaga lume vor acoperi costul lucrărilor. Pentru mulți meșteri, aceasta este, însă, mai mult decât o slujbă obișnuită - e o muncă făcută din dragoste.

Flavie Vincent-Petit, maestru sticlar: "Facem parte dintr-un lung șir de sticlari, care începe în Evul Mediu. Fiecare dintre noi lucrează ca să păstreze clădirea pentru următoarea generație."

Odată ce funinginea și praful de secole vor fi fost îndepărtate, vitraliile vor străluci ca noi. Iar catedrala Notre-Dame ar putea fi chiar mai frumoasă ca înainte.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri