Live

Proteste în Ungaria. Zeci de mii de oameni au ieşit în stradă în Budapesta

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Gulliver/Getty Images

ACTUALIZARE. În jur de o sută de mii de oameni au protestat la Budapesta, pentru a contesta rezultatul alegerilor de duminica trecută.

Ungurii au cerut renumărarea voturilor, după ce premierul Viktor Orban şi partidul său au câştigat alegerile cu o majoritate de 49%. Ei au denunţat corupţia, demontarea structurilor statului de drept şi încălcarea repetată a valorilor democratice. „Victator!”, au strigat ei, aluzie la tendințele autocrate ale premierului.

Demonstranţii, cei mai mulţi tineri, au plecat din faţa Operei din Budapesta spre Parlament. Coloana protestatarilor a blocat circulaţia din centrul capitalei ungare, dar totul s-a derulat calm, nu au fost incidente.

Îngrădirea libertăţii presei a fost o altă nemulţumire a protestatarilor. Tot mai puţine structuri de presă independente funcţioneaza în Ungaria. Miercuri, cotidianul de opoziţie Magyar Nemzet, fondat acum 80 de ani, a apărut pentru ultima dată, iar vineri şi o publicaţie în limba engleză, Budapest Beacon, şi-a anunţat şi ea închiderea.


Câteva mii de unguri au protestat sâmbătă, la Budapesta faţă de ceea ce organizatorii numesc un sistem electoral necinstit care i-a oferit prim-ministrului Viktor Orban o victorie covârşitoare după „o campanie a urii” faţă de migranţi, scrie Reuters, citat de News.ro.

Într-o postare pe Facebook înainte de protest, organizatorii au cerut o renumărare a voturilor, o presă liberă, o nouă lege electorală, precum şi o cooperare mai eficientă a partidelor de opoziţie.

Mulţi dintre protestatari fluturau steagul naţional al Ungariei, marşul pornind de la Opera din Budapesta către Parlament.

Orban a început al treilea mandat de prim-ministru după victoria în alegerile de duminică. Mesajul său ferm anti-imigranţi i-a adus partidului său, Fidesz, o majoritate puternică în parlament, câştigând două treimi din locuri.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO ”Ireal”. Donald Trump și un model au provocat indignare prin aparițiile de la Miami: ”Lumea ciudaților”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cel mai puternic rival al lui Viktor Orban scoate mii de unguri în stradă împotriva prim-ministrului ungar

Viktor Orban: Ordinea mondială liberal-progresistă a eşuat. Să vină, în sfârşit, epoca suveraniştilor

Xi Jinping merge în vizită în Ungaria, luna viitoare: „E în interesul nostru. China e mai puternică decât UE”

Orban face campanie împotriva Comisiei Europene la alegerile europarlamentare: „Luați-vă pălăria și plecați”

Partenerii noștri