Live

Șeful diplomației UE: Nu cred că putem pune China şi Rusia pe acelaşi nivel

Data publicării:
Foto: Profimedia Images

Statele occidentale trebuie să-şi reducă dependenţele de China, însă nu pot plasa această ţară în aceeaşi categorie cu Rusia, a afirmat vineri şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell, transmite Reuters.

„Este clar că China îşi consolidează o nouă eră în politica sa externă, dar şi internă, (că) devine mult mai asertivă, mult mai mult pe un curs autonom”, le-a spus Borrel reporterilor în marja unei reuniuni a omologilor săi din statele G7, la Muenster, în Germania.

„Este clar că vrem să ne reducem dependenţele, vrem să răspundem vulnerabilităţilor noastre, să ne creştem rezilienţa”, a adăugat el, conform Agerpres.

„Dar, la ora actuală, multe state membre au o relaţie economică puternică cu China şi nu cred că putem pune China şi Rusia la acelaşi nivel”, a mai afirmat şeful diplomaţiei europene.

Germania şi China au convenit să respingă orice idee de atac nuclear în războiul din Ucraina, a declarat vineri cancelarul german Olaf Scholz la finalul unei vizite la Beijing, în contextul în care Rusia a evocat în mod repetat această ameninţare.

Berlinul trebuie să schimbe modul în care tratează China, pe măsură ce Beijingul se întoarce pe o cale politică „marxist-leninistă”, a scris joi cancelarul german Olaf Scholz într-un articol de opinie pentru Politico Europe și ziarul german Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Împușcată mortal în plină stradă, la 21 de ani, alături de iubit! Autoritățile au făcut o descoperire care schimbă totul

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Republica Moldova nu va împiedica livrările de gaze ruseşti către Transnistria: „Nu vrem ca lucrurile să explodeze”

Încă un american a fost arestat în Rusia. A fost acuzat că a băut și apoi a ieșit afară dezbrăcat

Maia Sandu: Moldova va face totul pentru a păstra pacea, dar dacă Rusia va ataca, ne vom apăra

Imagini din satelit cu podul Kerci arată că Ucraina n-ar mai avea de ce să-l atace. Rusia folosește alt traseu ca să transporte muniție

Partenerii noștri