Șeful diplomației UE: Nu cred că putem pune China şi Rusia pe acelaşi nivel

Data publicării:
Borrell
Foto: Profimedia Images

Statele occidentale trebuie să-şi reducă dependenţele de China, însă nu pot plasa această ţară în aceeaşi categorie cu Rusia, a afirmat vineri şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell, transmite Reuters.

„Este clar că China îşi consolidează o nouă eră în politica sa externă, dar şi internă, (că) devine mult mai asertivă, mult mai mult pe un curs autonom”, le-a spus Borrel reporterilor în marja unei reuniuni a omologilor săi din statele G7, la Muenster, în Germania.

„Este clar că vrem să ne reducem dependenţele, vrem să răspundem vulnerabilităţilor noastre, să ne creştem rezilienţa”, a adăugat el, conform Agerpres.

„Dar, la ora actuală, multe state membre au o relaţie economică puternică cu China şi nu cred că putem pune China şi Rusia la acelaşi nivel”, a mai afirmat şeful diplomaţiei europene.

Germania şi China au convenit să respingă orice idee de atac nuclear în războiul din Ucraina, a declarat vineri cancelarul german Olaf Scholz la finalul unei vizite la Beijing, în contextul în care Rusia a evocat în mod repetat această ameninţare.

Berlinul trebuie să schimbe modul în care tratează China, pe măsură ce Beijingul se întoarce pe o cale politică „marxist-leninistă”, a scris joi cancelarul german Olaf Scholz într-un articol de opinie pentru Politico Europe și ziarul german Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri