Live

Tensiuni între Turcia și Franța

Data publicării:
Foto: gov.tr

Genocidul armean provoacă noi tensiuni între Turcia şi Franţa. Președintele Recep Tayyip Erdogan l-a criticat pe omologul francez, Emmanuel Macron, după ce acesta a anunţat că în Hexagon va fi marcată o zi de comemorare a victimelor din 1915.

Liderul de la Ankara susţine că liderul francez este un novice în politică și i-a cerut să „învețe istoria” propriei țări. Turcia, prin vocea lui Erdogan, neagă existenţa vreunui genocid în istoria ţării sale. Președintele turc i-a acuzat, în schimb, pe francezi de comiterea de masacre în ţări şi colonii precum Algeria şi Indochina.

„I-am spus lui Macron: încă eşti novice în politică, mai întâi să înveţi despre istoria ţării tale”, a declarat şeful statului turc într-un interviu pentru canalul A-Haber, scrie Agerpres.

El a enumerat apoi ţările colonizate de Franţa şi masacrele la care această ţară, potrivit lui, a luat parte, evocând atât Algeria, Indochina, cât şi genocidul din Rwanda. O cronologie împărtăşită rapid pe reţelele sociale de către directorul de comunicare al preşedinţiei turce, Fahrettin Altun, notează AFP.

„Macron, rezolvă mai întâi asta: nu există genocid în istoria noastră”, a continuat Erdogan, care a cerut omologului său francez „să folosească cu prudenţă cuvântul genocid”.

Emmanuel Macron a anunţat la începutul acestei luni că Franţa, ţară în care trăieşte o mare comunitate armeană, va marca la 24 aprilie o „zi naţională de comemorare a genocidului armean”.

Un milion şi jumătate de armeni au fost ucişi de trupele otomane în 1915, dar Turcia refuză să folosească termenul genocid. Susţine, în schimb, că a fost vorba despre crime comise de ambele tabere.

Turcia a condamnat imediat anunţul preşedintelui Macron, purtătorul de cuvânt al Ministerului turc al Afacerilor Externe, Hami Aksoy, acuzându-l că a luat această decizie „în speranţa de a obţine voturile” comunităţii armene din Franţa. 

Tema genocidului armean a mai fost sursă de tensiuni de-a lungul anilor între Turcia și Franța, inclusiv în mandatele altor președinți.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Mihai Neșu, adevărul despre divorț: ”Ei nu i-a plăcut niciodată”. S-a spus că soția l-a părăsit după accidentul teribil

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Dezastru în Europa, unde sunt coduri portocalii de furtuni. Inundații în Germania și Olanda, grindină cât mingea de ping-pong în Franța

Erdogan spune că a rupt relațiile comercial cu Israelului pentru a-l „forța” să accepte un armistițiu în Gaza

Geoană, despre anunțurile lui Macron: NATO nu are nicio intenție să trimită trupe în Ucraina. Nu există discuții în acest sens

Macron îl va presa pe Xi Jinping să-şi folosească influenţa asupra lui Putin: „Trebuie să lucrăm cu China pentru a construi pacea”

Partenerii noștri