Tensiuni între Turcia și Franța

Data publicării:
recep tayip erdogan
Foto: gov.tr

Genocidul armean provoacă noi tensiuni între Turcia şi Franţa. Președintele Recep Tayyip Erdogan l-a criticat pe omologul francez, Emmanuel Macron, după ce acesta a anunţat că în Hexagon va fi marcată o zi de comemorare a victimelor din 1915.

Liderul de la Ankara susţine că liderul francez este un novice în politică și i-a cerut să „învețe istoria” propriei țări. Turcia, prin vocea lui Erdogan, neagă existenţa vreunui genocid în istoria ţării sale. Președintele turc i-a acuzat, în schimb, pe francezi de comiterea de masacre în ţări şi colonii precum Algeria şi Indochina.

„I-am spus lui Macron: încă eşti novice în politică, mai întâi să înveţi despre istoria ţării tale”, a declarat şeful statului turc într-un interviu pentru canalul A-Haber, scrie Agerpres.

El a enumerat apoi ţările colonizate de Franţa şi masacrele la care această ţară, potrivit lui, a luat parte, evocând atât Algeria, Indochina, cât şi genocidul din Rwanda. O cronologie împărtăşită rapid pe reţelele sociale de către directorul de comunicare al preşedinţiei turce, Fahrettin Altun, notează AFP.

„Macron, rezolvă mai întâi asta: nu există genocid în istoria noastră”, a continuat Erdogan, care a cerut omologului său francez „să folosească cu prudenţă cuvântul genocid”.

Emmanuel Macron a anunţat la începutul acestei luni că Franţa, ţară în care trăieşte o mare comunitate armeană, va marca la 24 aprilie o „zi naţională de comemorare a genocidului armean”.

Un milion şi jumătate de armeni au fost ucişi de trupele otomane în 1915, dar Turcia refuză să folosească termenul genocid. Susţine, în schimb, că a fost vorba despre crime comise de ambele tabere.

Turcia a condamnat imediat anunţul preşedintelui Macron, purtătorul de cuvânt al Ministerului turc al Afacerilor Externe, Hami Aksoy, acuzându-l că a luat această decizie „în speranţa de a obţine voturile” comunităţii armene din Franţa. 

Tema genocidului armean a mai fost sursă de tensiuni de-a lungul anilor între Turcia și Franța, inclusiv în mandatele altor președinți.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri