Live

„Un piroman la o întâlnire a pompierilor”. Canada critică invitarea Rusiei la reuniunea G20 din Indonezia

Data publicării:
Vicepremierul și ministrul de finanțe al Canadei, Chrystia Freeland, critică invitarea Rusiei la o reuniune G-20 găzduită de Indonezia Foto: Profimedia Images

Participarea Rusiei la reuniunea ministerială a G20 din Indonezia a fost „absurdă” şi „a echivalat cu invitarea unui piroman la o întâlnire a pompierilor”, a declarat sâmbătă ministrul canadian de finanţe, Chrystia Freeland, citată de AFP.

Reuniunea miniştrilor de finanţe şi a guvernatorilor băncilor centrale din țările G20, care a avut loc în Indonezia, s-a încheiat sâmbătă fără un comunicat comun, după dezacorduri cu privire la ofensiva rusă în Ucraina.

„Ne-am opus ferm şi cu claritate prezenţei oficialilor ruşi”, a declarat presei Chrystia Freeland, care este și vicepremier în guvernul canadian și care are rădăcini ucrainene.

Invazia ilegală a Ucrainei de către Rusia este singura responsabilă de consecinţele economice suferite în prezent în întreaga lume, a adăugat Chrystia Freeland, într-un briefing de presă susținut telefonic. „Tehnocraţii economici ruşi care lucrează pentru a finanţa maşina de război a lui Putin sunt personal complici la crimele de război ale Rusiei, la fel ca generalii săi”, a acuzat ea.

Chrystia Freeland apără o decizie a Canadei care a supărat Ucraina

Pe de altă parte, Chrystia Freeland a apărat decizia Canadei de a permite returnarea în Germania a turbinelor reparate și destinate gazoductului rus Nord Stream 1, o decizie considerată „inacceptabilă” de către preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

Deşi a fost foarte dificil de luat, a fost decizia corectă, a comentat Chrystia Freeland. „Provocările energetice cu care se confruntă Germania şi partenerii noştri europeni sunt foarte reale, iar Canada este conştientă de acest lucru”, a argumentat ea.

Ministrul a subliniat că Statele Unite au salutat public această alegere şi că Germania a fost clară în privinţa faptului că „îi poate fi ameninţată capacitatea de a-şi menţine sprijinul pentru Ucraina”.

Germania a cerut returnarea acestui echipament în Europa în pofida sancţiunilor împotriva Rusiei, în speranţa de a preveni o tăiere a debitului gazoductului operat de grupul rus de gaze Gazprom.

Membrii opoziţiei conservatoare canadiene au lăsat să se înţeleagă că Chrystia Freeland, întotdeauna foarte fermă în apărarea Ucrainei, s-ar fi opus returnării turbinelor, menționează AFP, preluată de Agerpres.

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Doi jurnaliști ruși au fost arestați pentru „extremism”, fiind acuzați că au lucrat pentru Fundația lui Aleksei Navalnîi

Putin încalcă din nou regulile internaționale. UE critică Moscova după ce a preluat controlul unor firme italiene şi germane

Lupte intense pe frontul din Ucraina. Rusia a lansat un atac masiv cu zeci de rachete

Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate de milion de oameni

Partenerii noștri