Live

Foto Un pod feroviar din Rusia folosit de armata lui Putin pentru a invada Ucraina a fost aruncat în aer

Data actualizării: Data publicării:
Distrugerea parțială a podului din Rusia ar putea încetini procesul de transportare a sistemelor de artilerie grea și alte vehicule militare de care armata rusă are nevoie pentru a continua asaltul din estul Ucrainei. Captură foto: The Guardian/ Twitter

Un pod feroviar important din Rusia în apropiere de granița cu Ucraina a fost parțial distrus în ceea ce ar putea fi un act de sabotaj săvârșit împotriva armatei ruse care încearcă să își înăsprească asaltul asupra regiunii Donbas din estul Ucrainei, scrie The Guardian.

Pozele cu podul din Belgorod parțial distrus, care au fost publicate inițial de presa locală din Rusia și de guvernatorul regiunii, arată o secțiune a podului care a fost împinsă în sus de o posibilă explozie.

„Nu există victime”, a anunțat guvernatorul rus Viaceslav Gladkov într-o declarație postată online. „Numai calea ferată a fost distrusă. Vă voi informa despre motive mai târziu.”

Incidentul vine într-o perioadă în care Rusia a început să își remilitarizeze regiunea de graniță cu Ucraina, emițând alerte, construind noi puncte de trecere militare și mobilizând localnicii din zonă, semn că obiectivul strategiei militare a Rusiei se mută spre estul Ucrainei.

Ucraina nu a confirmat că ar fi în spatele atacului din Belgorod, însă analiștii spun că o astfel de operațiune ar fi una logică pentru a încetini deplasarea sistemelor de artilerie grea și alte vehicule militare de care rușii au nevoie pentru a lua cu asalt Donbasul.

Podul avariat era folosit de Rusia pentru a-și aproviziona trupele din estul Ucrainei

Rusia utilizează sistemul feroviar pentru a-și transporta echipamentul militar greu. Podul se află la doar câțiva kilometri de granița cu Ucraina pe o rută pe care Rusia și-ar putea aproviziona trupele din zona orașului ucrainean Izium, capturat în timpul războiului declanșat de ruși în 24 februarie.

Serviciile de informații din Ucraina au avertizat că Rusia ar putea să pregătească atacuri false pentru a-și justifica noua ofensivă pe care o va porni în următoarele săptămâni.

Vladimir Putin a spus marți că războiul va continua „până când ne vom atinge toate obiectivele” și a dat vina pe Occident pentru că a obligat Rusia să atace Ucraina. Putin a respins acuzațiile de crime de război comise de soldații ruși în orașul ucrainean Bucha.

Oficialii ucraineni au spus că Rusia ar încerca să obțină sprijinul poporului rus pentru război prin înscenarea de astfel de incidente pe care apoi le pun pe seama Ucrainei.

„Serviciile de informații rusești plănuiesc o serie de atacuri teroriste prin bombardarea și compromiterea unor clădiri rezidențiale”, a spus generalul-maior Kirilo Budanov, șeful serviciilor de informații ale armatei Ucrainei.

Rusia a mai acuzat Ucraina și de un atac asupra unui depozit de combustibili într-un raid cu elicoptere. Foto: Profimedia Images

Budanov a adăugat că Belgorod și orașe din Crimea ar putea fi printre localitățile vizate de atacurile false. „Se sapă tranșee în regiunile Belgorod și Kursk și s-a creat multă panică în legătură cu un atac imaginar al batalioanelor voluntare ucrainene și al grupurilor de diversiune”, a spus Budanov.

Rusia a mai acuzat Ucraina și de un atac asupra unui depozit de combustibili într-un raid cu elicoptere. Ucraina a negat că ar fi fost implicată în acel atac, iar un înalt oficial ucrainean a spus că „orice se întâmplă pe teritoriul Rusiei este responsabilitatea Rusiei”.

Ucraina: Moscova ar putea înscena atacuri asupra zonelor rezidențiale din Rusia pentru a da vina pe ucraineni

În șase dintre regiunile care se învecinează cu Ucraina, autoritățile ruse au ridicat luni nivelul pericolului unui atac terorist și au spus că se tem că vor apărea „provocări”. Mai mult, au apărut poze care arată că noi puncte de control au fost construite în regiunile Kursk și Belgorod, iar poliția a început să oprească toate mașinile care trec prin zonă pentru verificări.

În Belgorod, autoritățile au interzis pocnitorile și artificiile „ca oamenii să nu se sperie de zgomote inutile”, potrivit unor rapoarte.

„Rebelii căilor ferate” au organizat cel puțin 12 acte de sabotaj în Belarus în primele săptămâni de război pentru a perturba transferul de echipament militar și alte provizii din Belarus spre soldații ruși staționați în nordul Ucrainei. Foto: Profimedia Images

În Belarus, așa-numiți „rebeli ai căilor ferate” au organizat cel puțin 12 acte de sabotaj în primele săptămâni de război pentru a perturba transferul de echipament militar și alte provizii din Belarus spre soldații staționați în nordul Ucrainei.

Atacurile asupra infrastructurii feroviare au oprit temporar rute importante de transport, inclusiv calea de legătură dinre Minsk, capitala belarusă, și Cernihiv, orașul pe care rușii l-au asediat în nordul Ucrainei.

În luna ianuarie, hackeri belaruși care i se opun lui Lukașenko, liderul țării, au declarat pentru The Guardian că au spart sistemul care controlează transportul feroviar din Belarus pentru a da peste cap comasarea de trupe rusești din țară ce a avut loc înainte de declanșarea invaziei în Ucraina.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Are 38 de ani și a iscat multe discuții după ce s-a aflat ce dietă ține. ”N-ar trebui să te lauzi cu asta”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rușii se străduiesc să ocupe cât mai mult teritoriu până la venirea ajutorului din SUA. Kremlinul anunță ocuparea unei alte localități

Șase copii răniți în Harkov după un bombardament al rușilor împotriva zonelor civile

Zelenski anunță că summitul de pace din Elveția va avea loc pe 15 și 16 iunie. Rusia nu e invitată

China se plânge că e „denigrată” și „reprimată” de SUA și amenință cu represalii după noi sancțiuni americane

Partenerii noștri