Live

Live Text Ucraina se pregătește de o provocare rusă de Ziua Independenței: la Kiev se lucrează de acasă, Harkovul introduce starea de asediu

Data actualizării: Data publicării:
Moscova a declarat că rachete Kalibr lansate de pe mare au distrus un depozit de muniție din regiunea ucraineană a Odesei în care erau și rachete folosite cu sistemele HIMARS. Foto: Profimedia Images

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avertizat cetățenii țării să fie în alertă înainte de Ziua Independenței de miercuri, care are loc la exact 6 luni de la începutul invaziei rusești. Liderul de la Kiev spune că rușii ar putea pregăti „ceva urât și violent”. Luptele din Ucraina au continuat pe câteva fronturi în ultimele 24 de ore. Zelenski a făcut referire în discursul său și la Crimeea și eliberarea acesteia de sub controlul Rusiei, în contextul în care armata sa ar efectua atacuri și operațiuni neasumate în regiune.

Rusia a poziționat 5 nave de război și submarine în Marea Neagră

ACTUALIZARE 23:59 Ucraina se pregătește pentru o intensificare a atacurilor cu rachete din partea Rusiei.

Armata ucraineană avertizează că Rusia a plasat cinci nave de război și submarine purtătoare de rachete de croazieră în Marea Neagră și că Moscova poziționează sisteme de apărare aeriană în Belarus, scrie The Guardian.

De asemenea, Rusia a închis spațiul aerian în regiunile de frontieră Lipețk și Voronej între 22 și 25 august.

La Kiev, începând de luni, au fost interzise adunările de amploare timp de patru zile.

Un colonel în retragere îndeamnă la folosirea minelor antipersonal la Kiev

ACTUALIZARE 23.50 Propaganda rusă consideră deja că Ucraina este în spatele atentatului care a ucis-o pe Daria Dughin, fiica ultranaționalistului Aleksandr Dughin, cel care i-a fi oferit lui Vladimir Putin argumentele ideologice pentru a invada această țară. Ei cer răzbunare și o pedeapsă pe măsură. Kievul se va zgudui - transmit susținătorii lui Dughin, care vor ca centrele decizionale din capitala Ucrainei să fie atacate, iar când această țară va fi supusă în cele din urmă de Moscova, o stradă din Kiev să poarte numele Dariei Dughina.

Postul de televizine Țargrad TV, fondat în 2015 și unde Aleksandr Dughin a fost redactor-șef, relatează pe larg, cu multe reacții, despre moartea Dariei Dughina. „Să ne răzbunăm, să-i învățăm minte pe barbarii din Kiev”, este titlul unui articol publicat pe site-ul televiziunii, în care este citat un colonel în retragere, Viktor Baraneț, corespondentul de război al „Komsomolskaia Pravda”. Acesta consideră că după „masacrul ostentativ” al Dariei Dugina, rușii trebuie să ia „decizii dure”.

 „Vreau doar ca și mașinăria noastră de sabotaj să funcționeze, ceea ce ar trebui să arate Ucrainei că nu doar sabotorii ei sunt prezenți pe teritoriul Crimeei și al Rusiei în general. Vreau să le arătăm că și sabotorii ruși lucrează în Ucraina. Adversarul ar trebui să primească un răspuns adecvat. (...) Vreau doar să spun: Băieți, trebuie să o răzbunăm pe Dașka”, a precizat el.

„Ce ne împiedică să pulverizăm Kievul cu mine antipersonal? Avem destule, cu atât mai mult cu cât noi, spre deosebire de Ucraina, nu am semnat Tratatul de la Ottawa care interzice utilizarea acestor mine. Trebuie să dăm un răspuns adecvat. Avem nevoie de lovituri la Kiev. Oamenii așteaptă loviturile promise asupra centrelor de decizie. Dacă vom da astfel de lovituri, poate că acei barbari fără minte de la Kiev își vor da seama că și oamenii lor vor avea o viață grea. Trebuie să facem acest lucru atât în numele Dașei, cât și în numele numărului uriaș de băieți care ne-au murit pentru a elibera Ucraina”, a declarat Vitktor Baraneț, recunoscând implicit pierderile suferite de Rusia pe front.

Citiți mai multe detalii AICI.

Ucraina se pregătește de o „provocare” rusă de Ziua Independenței: La Kiev se lucrează de acasă o săptămână, la Harkov se introduce stare de asediu

ACTUALIZARE 20:00 Volodimir Zelenski le cere ucrainenilor să fie extrem de atenți, înainte de Ziua Independenței, cea mai importantă sărbătoare naţională care va fi marcată miercuri. Kievul se teme de o provocare din partea Rusiei și avertizează deja de câteva zile în legătură cu asta. Situația se poate inflama în orice moment, iar propaganda rusă chiar dă un mesaj în acest sens, după ce o bombă a provocat explozia mașinii în care se afla fiica lui Aleksandr Dughin, ideologul lui Vladimir Putin. Kievul se va zgudui - transmit susținătorii Kremlinuluicare cer ca centrele decizionale din capitala Ucrainei să fie atacate. 

Pe măsură ce se intensifică îngrijorările legate de o agresiune rusă de Ziua Independenței Ucrainei sau în jurul datei de 24 august, regiunea ucraineană Harkov va introduce stare de asediu pentru 36 de ore, începând din 23 august de la ora 19:00. De asemenea, serviciul feroviar îi sfătuiește pe pasageri să reprogrameze orice călătorie către cel de-al doilea oraș din Ucraina.

Pe de altă parte, angajații guvernamentali din Kiev au fost sfătuiți să lucreze de acasă în această săptămână, de teamă că centrul capitalei va fi ținta unor rachete rusești, transmite corespondentul pentru relații externe al publicației „The Economist”, Oliver Carroll.

Rusia spune că a bombardat un depozit cu rachete HIMARS și alte sisteme antiaeriene în regiunea Odesa

ACTUALIZARE 14:35 Ministerul Apărării de la Moscova a declarat că rachete Kalibr lansate de pe mare au distrus un depozit de muniție din regiunea ucraineană a Odesei, în care erau rachete folosite la sistemele americane HIMARS dar și alte sisteme antiaeriene fabricate în Occident, transmite Reuters.

Ministerul a mai afirmat că a distrus două obuziere M777 aflate în poziții de luptă în regiunea Herson, dar și un depozit de combustibil din regiunea Zaporojie despre care spune că avea mai mult de 100 de tone de combustibil diesel.

Agenția de presă Reuters nu a putut verifica informațiile până la momentul publicării.

Anterior, presa de la Kiev scria că Rusia a lansat 5 rachete Kalibr în timpul nopții asupra regiunii Odesa iar, potrivit autorităților locale, două rachete au fost doborâte, în vreme ce alte trei au lovit un siloz de cereale și alte facilități agricole din regiune.

Kievul spune că Ucraina nu este implicată în atentatul cu mașină capcană în care a murit fiica lui Aleksandr Dughin

ACTUALIZARE 13:36 Un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski a negat duminica aceasta că Kievul ar fi implicat în atentatul cu maşină capcană de sâmbătă seara în care şi-a pierdut viaţa fiica ultranaţionalistului rus Aleksandr Dughin, transmite EFE.

Mykhailo Podolyak, aide of Ukrainian president, Volodimir Zelensky. Foto: Profimedia Images

„Subliniez că Ucraina nu are nimic de-a face cu asta, pentru că nu suntem un stat criminal ca Federaţia Rusă şi nici nu suntem un stat terorist”, a declarat Mihailo Podoliak, unul dintre consilierii lui Zelenski, într-o intervenţie televizată.

Podoliak a apreciat în schimb că Rusia a început „să se dezintegreze intern” (sic) şi că mai multe grupuri politice încep să se confrunte într-o luptă pentru putere, potrivit Agerpres. Ca parte a acestei redistribuiri ideologice, creşte „presiunea informaţională” asupra societăţii şi războiul din Ucraina este folosit drept portiţă de scăpare, în timp ce sectoarele naţionaliste se radicalizează tot mai mult, a susţinut el.

Citește continuarea AICI

Rusia a lansat 5 rachete Kalibr în Odesa

ACTUALIZARE 13:15 Rusia a lansat 5 rachete Kalibr în timpul nopții asupra regiunii Odesa.

Potrivit autorităților locale, două rachete au fost doborâte, în vreme ce alte trei au lovit un siloz de cereale și alte facilități agricole din regiune.

Serviciul de Informații al Ucrainei: Rușii au ordonat personalului centralei nucleare Zaporojie să-și prelungească zilele libere

ACTUALIZARE 13:06 Potrivit Serviciului ucrainean de Informații din cadrul Ministerului Apărării, trupele rusești au instruit personalului de la centrala nucleară Zaporojie să-și ia mai mult timp liber.

Forțele rusești care ocupă centrala astfel și-au prelungit ordinul anterior pentru ca angajații ucraineni să lipsească câteva zile însă fără să specifice o anumită dată la care să se întoarcă la muncă.

Șef regional al Serviciului de Securitate din Ucraina, găsit împușcat

În Kropivnițki, șeful Serviciului de Securitate al regiunii Kirovograd din Ucraina, Alexander Nakonecini, a murit.

Corpul acestuia a fost găsit în locuința sa din centrul țării cu o rană de la un glonț de armă în seara zilei de sâmbătă, a anunțat parchetul general, potrivit Agerpres.

Sâmbătă seara, soţia lui Nakonecini a auzit un zgomot de foc de armă în apartamentul lor din Kropivniţki şi a descoperit ulterior într-una dintre încăperi trupul soţului ei lovit de glonţ, a precizat parchetul pe reţeaua Telegram.

Poliţia a deschis o anchetă pentru a stabili cauzele decesului, a adăugat parchetul, fără a face niciun comentariu cu privire la ipotezele luate în calcul de anchetatori.

Un ales local, Andrii Lavrus, a scris la rândul său pe Telegram că oficialul ucrainean s-a sinucis trăgându-şi un glonţ în cap.

Nakonecini conducea filiala SBU din regiunea Kirovograd din ianuarie 2021.

În iulie, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a concediat pe şeful SBU, Ivan Bakanov, căruia i-a reproşat că nu a făcut eforturi suficiente în ceea ce priveşte combaterea spionilor şi colaboratorilor Rusiei, care a lansat în februarie o invazie împotriva Ucrainei.

Cu acel prilej, Zelenski a anunţat o „revizuire a cadrelor" în interiorul SBU, mai mulţi înalţi responsabili ai acestui serviciu fiind concediaţi în ultimele luni.

Post de comandă al armatei ruse, distrus de ucraineni în regiunea Herson

ACTUALIZARE 12:50 Forțele armate ucrainene au distrus un post de comandă rusesc din regiunea Herson, transmite Kiev Independent pe Twitter.

Grupul de Comandă ucrainean al Operațiunilor Forțelor Armate din Sud a raportat că în ultimele 24 de ore artileria sa a distrus două depozite de muniție din regiune și au ucis 75 de soldați ruși.

„Nu există milă pentru poporul ucrainean”. Reprezentantul Rusiei la Viena, convocat după ce a instigat la genocid

Mihail Ulianov, reprezentantul permanent al Rusiei pe lângă organismele internaționale din Viena, a fost convocat, duminică, de diplomația austriacă după ce a scris pe Twitter că „Nu există milă pentru poporul ucrainean”, un comentariu despre care autoritățile austriece și cele ucrainene spun că a reprezentat o instigare la genocid.

Mihail Ulianov, reprezentantul permanent al Rusiei pe lângă organismele internaționale din Viena. Foto: Profimedia Images

„Nu există milă pentru poporul ucrainean!”, a scris Ulianov pe contul său de Twitter, în noaptea de vineri spre sâmbătă, comentând ştirea potrivit căreia SUA vor trimite mai multe arme Ucrainei, relatează EFE, citat de Agerpres.

După ce aceste cuvinte au declanşat un val de indignare pe reţelele sociale, ambasadorul rus a şters mesajul şi a declarat, ulterior, că a fost înţeles greşit, cuvintele sale fiind interpretate drept un apel la genocid împotriva ucrainenilor.

Citește continuarea AICI

Rusia este cel mai mare furnizor de petrol al Chinei pentru a treia lună consecutiv

ACTUALIZARE 11:27 Rusia este, pentru a treia lună consecutiv, cel mai mare furnizor de patrol al Chinei, clienții chinezi fiind beneficiarii unor prețuri foarte reduse la combustibil, în condițiile în care sancțiunile occidentale au tăiat accesul rușilor la piața occidentală. Având în vedere că beneficiază de prețuri mici de la ruși, chinezii au redus achizițiile mai scumpe, din țări precum Angola sau Brazilia.

Sancţiunile occidentale impuse Rusiei în urma invadării Ucrainei au determinat mulţi importatori de petrol să taie legăturile comerciale cu Moscova, astfel încât preţurile spot pentru ţiţeiul rusesc au scăzut semnificativ. În februarie, în urma întâlnirii dintre oficialii ruşi şi chinezi, cele două ţări au anunţat că prietenia lor „nu are limite”.

Datele Administraţiei Vămilor din China arată că importurile de petrol rusesc, inclusiv livrările prin conducta East Siberia Pacific Ocean (ESPO) şi cele pe mare din porturile ruseşti, au totalizat 7,15 milioane de tone luna trecută, un avans de 7,6% faţă de anul trecut, conform Reuters, citat de Agerpres.

Citește continuarea AICI

Apel la vigilență

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut ucrainenilor să fie vigilenți înaintea sărbătorii de miercuri care marchează 31 de ani de independență de dominație sovietică, transmite Reuters.

Ucrainenii nu trebuie să permită Moscovei să „răspândească disperarea și frica” înainte de evenimentele de pe 24 august, care vin la șase luni după ce Rusia și-a început invazia din Ucraina, a spus Zelenski sâmbătă.

„Trebuie cu toții să fim conștienți că în această săptămână Rusia ar putea încerca să facă facă ceva în special urât, foarte violent”, a spus Zelenski în declarația lui nocturnă.

Starea de alertă din al doilea cel mai mare oraș ucrainean, Harkov, va fi extinsă pentru întreaga zi de miercuri, a spus guvernatorul regional Oleg Sinehub. Restricțiile de obicei sunt în vigoarea de la ora 22:00 până la 06:00 în orașul din nord-est care este lovit în mod regulat de bombardamentele rușilor.

„Rămâneți acasă și fiți atenți la avertismente!”, a scris Sinehub locuitorilor pe Telegram.

Luptele au continuat pe câteva fronturi din Ucraina în ultimele 24 de ore, inclusiv noi bombardamente au avut loc asupra regiunii anexate de ruși, Crimeea.

14 civili au fost răniți sâmbătă după un bombardament într-o zonă rezidențială din orașul Pivdennoukrainsk aflat în apropierea unei centrale nucleare, potrivit oficialilor ruși și ucraineni.

Această lovitură precum și altele de lângă centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, au reaprins temerile privind unui accident nuclear, au spus oficialii ucraineni.

Zelenski s-a referit tangențial în discursul său la ultima serie de explozii din Crimeea.

Ucraina nu și-a asumat responsabilitatea pentru atacuri, însă analiștii au spus că cel puțin o parte din ele au fost posibile grație noului echipament folosit de forțele Kievului.

„Poți literalmente simți Crimeea în aer în acest an, că ocupația acolo este doar temporară și că Ucraina se întoarce”, spune Zelenski.

Zelenski le-a cerut totodată compatrioţilor săi să fie uniţi şi să continue să lupte, potrivit dpa.

„Pentru victoria Ucrainei trebuie să luptăm, mai sunt încă multe lucruri de făcut, trebuie să fim fermi şi să continuăm să îndurăm din nefericire multă, multă durere”, a declarat el.

Ucraina sărbătoreşte la 24 august Ziua Independenţei, când se vor împlini totodată şase luni de când trupele preşedintelui rus Vladimir Putin au invadat această ţară, la 24 februarie.

O dronă care ar aparține armatei ucrainene a intrat sâmbătă se pare deliberat în acoperișul sediului flotei rusești de la Marea Neagră, care se află în Sevastopol.

Guvernatorului regiunii, Razvojaiev, a spus că sistemul antiaerian fusese operaționalizat și a cerut locuitorilor să nu mai filmeze și să disemineze fotografii cum funcționează.

Fiica lui Aleksandr Dughin, ideologul lui Putin, a murit într-un presupus atentat cu maşină capcană

Daria Dughina, fiica ideologului ultranaţionalist rus Aleksandr Dughin - considerat un apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin şi susţinător al ideii că Rusia trebuie „să absoarbă” Ucraina - a fost ucisă sâmbătă seara în maşina în care se afla, într-un presupus atentat cu bombă, la periferia Moscovei, au anunţat duminică Comitetul de Investigaţii al Rusiei (CIR), relatează agenţiile internaţionale de ştiri.

Potrivit CIR, citat de EFE, explozia s-a produs sâmbătă seara la ora locală 21:00 (18:00 GMT).

Daria Dughina a fost ucisă în momentul în care un presupus dispozitiv exploziv a fost detonat la bordul maşinii Toyota Land Cruiser cu care femeia circula, au transmis anchetatori din regiunea Moscovei într-o declaraţie de presă, citaţi de Reuters.

Ultranaționalistul rus Aleksandr Dughin și fiica sa, Daria Dughina, care a murit în urma exploziei mașinii în care se afla Foto: Twitter

Agenţia de presă oficială TASS l-a citat pe Andrei Krasnov, un cunoscut al lui Dughina, care a declarat că maşina aparţinea tatălui femeii şi că probabil că el era ţinta atacului.

Tatăl şi fiica participaseră la un festival în afara Moscovei, iar Dughin s-a hotărât în ultimul moment să ia altă maşină, a relatat cotidianul guvernamental Rossiskaia Gazeta.

Imaginile video care însoţesc declaraţia arată anchetatori care strâng resturi şi fragmente de la locul unde a avut loc explozia, transmite Agerpres.

Anchetatorii, care au descris-o pe Daria Dughina drept jurnalistă şi expert politic, au anunţat că au deschis o anchetă pentru omucidere şi că vor realiza examinări criminalistice pentru a stabili exact ce s-a întâmplat.

Aceştia au mai transmis că iau în calcul „toate versiunile” atunci când vine vorba să stabilească cine este răspunzător pentru crimă.

Aleksandr Dughin, tatăl Dariei, pledează de mult timp pentru unificarea teritoriilor rusofone şi a altor regiuni într-un nou imperiu rus vast. El şi-ar dori ca noul imperiu să includă Ucraina unde forţele ruse desfăşoară ceea ce Moscova numeşte „o operaţiune militară specială” pentru demilitarizarea Ucrainei.

Influenţa lui Dughin, aflat pe lista de sancţiuni a SUA, asupra preşedintelui rus Vladimir Putin, a devenit temă de speculaţii, în contextul în care unii observatori ai Rusiei apreciază că influenţa sa este semnificativă, în timp ce alţii o consideră minimă, scrie Reuters.

Daria Dughina, care era cunoscută şi sub numele de Platonova şi despre care presa de stat rusă scrie că avea 30 de ani, susţinea pe larg ideile tatălui ei şi a apărut la televiziunea de stat pentru a-şi anunţa sprijinul pentru acţiunile Rusiei în Ucraina.

Într-o declaraţie de presă difuzată în martie, Ministerul de Finanţe al SUA a transmis că Dughina, redactor-şef al site-ului United World International - calificat de SUA drept „un mijloc de dezinformare” -, care sugerase că Ucraina „va pieri” dacă va fi primită în NATO, a fost pusă pe lista de sancţiuni a Statelor Unite.

Liderul aşa-numitei Republici Populare Doneţk (DNR), autoproclamată de separatiştii proruşi în estul Ucrainei, Denis Puşilin, a acuzat duminică forţele ucrainene că se află în spatele asasinării Dariei Dughina, transmite AFP.

„Teroriştii regimului ucrainean au încercat să-l lichideze pe Aleksandr Dughin, dar au aruncat-o în aer pe fiica lui”, a scris Puşilin pe reţeaua sa Telegram.

La rândul său, senatorul rus Andrei Klişas a calificat atentatul drept un „atac inamic” şi a cerut aducerea în faţa justiţiei a autorilor materiali şi intelectuali, potrivit EFE.

Superiahtul Axioma, în valoare de 75 de milioane de dolari și confiscat de la un oligarh rus, va fi scos la licitație

Superiahtul Axioma, evaluat la 75 de milioane de dolari, va fi scos la vânzare după ce proprietarul său, un oligarh rus, nu și-a plătit datoriile către bancă, relatează BBC.

Superiahtul Axioma este scos la licitație Foto: Profimedia Images

„Axioma” este sechestrat în Gibraltar din luna martie, după ce banca americană JP Morgan a anunțat că proprietarul Dmitri Pumpianski nu a rambursat un împrumut de 20 de milioane de dolari. Pumpianski este proprietarul și președintele companiei producătoare de țevi din oțel OAO TMK, furnizor al Gazprom.

În vârstă de 58 de ani, el are o avere estimată la 1,84 miliarde de lire sterline și a fost sancționat de Marea Britanie, UE și SUA. Nava, cu o lungime de 72,5 metri, este scoasă la licitație marți și pentru că a fost alocată doar o singură zi pentru a-și găsi un cumpărător, este de așteaptat ca prețul de pornire să fie mai mic decât valoarea sa estimată, scrie BBC.

Citește continuarea AICI

Soția lui Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, i-a înfuriat atât pe ruși, cât și pe ucraineni

Rușii sunt revoltați de Tatiana Navka, soția lui Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Ea a postat pe rețelele sociale un videoclip în care dansează și sparge farfurii la o petrecere din Grecia, care este, de altfel, una dintre țările membre NATO. Imaginile i-au înfuriat pe ruși, care i-au reproșat că s-a „înfrățit cu inamicul”, în timp ce războiul din Ucraina continuă.

Tatiana Navka și Dmitri Peskov s-au căsătorit în 2015 Foto: Profimedia Images

Nici ucrainenii nu sunt prea încântați. Ei s-au întrebat cum de soția lui Peskov poate călători în Europa, în timp ce mașinăria de război a lui Putin încearcă să șteargă Ucraina de pe hartă.

Sâmbătă seara târziu, imaginile postate pe Instagram de Tatiana Navka fusese șterse.

Citește continuarea AICI

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Stoltenberg spune că „nu e prea târziu” pentru ca Ucraina să câştige războiul. Zelenski cere accelerarea livrărilor de arme

Jens Stoltenberg, vizită neanunțată la Kiev. Șeful NATO i-a promis lui Zelenski că livrările de arme către Ucraina vor crește

Rusia susține că a cucerit încă un sat lângă Avdiivka. Armata ucraineană se teme de o ofensivă puternică în săptămânile următoare

Telegram a blocat temporar boții folosiți de serviciile ucrainene de securitate pentru a culege date despre armata Rusiei

Partenerii noștri