Kievul susține că Rusia ar pregăti vineri o provocare la Zaporojie: Angajații au primit zi liberă, experții ruși au părăsit centrala

Data publicării:
imagine de ansamblu a centralei nucleare de la Zaporojie
Centrala nucleară de la Zaporojie se află din luna martie sub controlul armatei ruse. Foto: Profimedia Images

Rusia ar putea pregăti pentru vineri o provocare la centrala nucleară din Zaporojie, situată în oraşul Enerhodar, din sudul Ucrainei, susține Direcţia principală de informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării (GUR), care spune că angajaților ucraineni ai centralei li s-a spus să stea acasă pe 19 august, în timp ce experții de la Rosatom, agenția nucleară a Rusiei, au părăsit „urgent” obiectivul. La rândul său, Ministerul rus al Apărării a anunţat că Ucraina este cea care intenţionează să comită provocări la această centrală, vizată de numeroase bombardamente în ultima vreme, au relatat agenţiile de presă Unian şi Reuters, citate de Agerpres.

„Ocupanţii au anunţat pe neaşteptate 'zi liberă' (pentru vineri) la centrala nucleară din Zaporojie. Astfel, la 19 august aici se va afla doar personalul operaţional. Intrarea va fi închisă pentru toţi ceilalţi angajaţi”, susține serviciul de informaţii al armatei ucrainene într-o postare pe aplicaţia Telegram. Aceeași sursă mai afirmă că din informaţiile de care dispune, reprezentanţi ai Rosatom (agenţia nucleară rusă), care s-au aflat în ultimul timp permanent la centrală, au părăsit „urgent” teritoriul obiectivului.

Joi, Ministerul rus al Apărării a declarat că Ucraina ar pregăti o „provocare răsunătoare” la centrală cu ocazia vizitei secretarului general al ONU, Antonio Guterres, în Ucraina. Potrivit Moscovei, unităţi de artilerie ucrainene plănuiesc să tragă asupra centralei şi apoi să acuze Rusia că a provocat un accident nuclear, notează AFP, preluată de Agerpres.

În acelaşi timp, responsabilii GUR nu exclud ca, după un bombardament puternic asupra centralei, inamicul să ridice miza şi să organizeze un adevărat atac terorist la cea mai mare centrală nucleară din Europa, chiar dacă acesta ar coincide cu vizita lui Guterres în Ucraina.

Pe de altă parte, Ministerul Apărării din Rusia a publicat joi și o hartă cu țările care ar putea fi afectate de radiații în cazul eliminării a 25% din conținutul radioactiv al unui reactor nuclear de la Zaporojie. În scenariul prezentat de ruși, citat de Ria Novosti, norul radioactiv ar acoperi integral Republica Moldova, jumătate din România și părți din Belarus, Slovacia, Germania și Polonia.

De la sfârşitul lunii iulie, Rusia şi Ucraina se învinuiesc reciproc pentru tirurile care au vizat centrala, ceea ce a suscitat temeri privind posibilitatea producerii unei catastrofe.

ONU trebuie „să asigure securitatea acestui obiectiv strategic, demilitarizarea sa şi eliberarea sa completă de trupele ruse”, a declarat joi după-amiază preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, la finalul întrevederii cu secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres. El a denunţat „teroarea deliberată” provocată de Rusia, care „poate avea consecinţe catastrofale majore pentru lumea întreagă”, potrivit AFP.

Anterior, Ministerul rus de Externe a respins propunerea ONU privind instituirea unei zone demilitarizate în jurul centralei nucleare din Zaporojie, calificând-o drept „inacceptabilă”.

La rândul său, președintele turc Recep Tayyip Erdogan s-a arătat îngrijorat de pericolul unui „nou Cernobîl”, referindu-se la situaţia tensionată de la centrala nucleară de la Zaporojie, ocupată de Rusia de la începutul războiului, în timp de secretarul general al ONU a spus din nou că orice avarie pe care ar suferi-o centrala ar echivala cu o „sinucidere”.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri