Video&Foto Cum arată superiahtul Axioma, care valorează 75 de milioane de dolari. Confiscat de la un oligarh rus, va fi scos la licitație

Data publicării:
iahtul axioma in gibraltar
Superiahtul Axioma este scos la licitație Foto: Profimedia Images

Superiahtul Axioma, evaluat la 75 de milioane de dolari, va fi scos la vânzare după ce proprietarul său, un oligarh rus, nu și-a plătit datoriile către bancă, relatează BBC.

Superiahtul Axioma este ancorat din martie în portul Gibraltar Foto: Profimedia Images
Superiahtul Axioma este ancorat din martie în portul Gibraltar Foto: Profimedia Images

„Axioma” este sechestrat în Gibraltar din luna martie, după ce banca americană JP Morgan a anunțat că proprietarul Dmitri Pumpianski nu a rambursat un împrumut de 20 de milioane de dolari.

Pumpianski este proprietarul și președintele companiei producătoare de țevi din oțel OAO TMK, furnizor al Gazprom. În vârstă de 58 de ani, el are o avere estimată la 1,84 miliarde de lire sterline și a fost sancționat de Marea Britanie, UE și SUA.

Nava, cu o lungime de 72,5 metri, este scoasă la licitație marți și pentru că a fost alocată doar o singură zi pentru a-și găsi un cumpărător, este de așteaptat ca prețul de pornire să fie mai mic decât valoarea sa estimată, scrie BBC.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Uriașa ambarcațiune poate găzdui 12 oaspeți în șase cabine. Are la bord o piscină, jacuzzi, spa, cinema 3D, jet ski și echipament de scufundări și are loc pentru 20 de membri ai echipajului.

De când au fost impuse restricții oligarhilor ruși, ca urmare a invaziei din Ucraina, „Axioma” este prima ambarcațiune de lux pusă sub sechestru care este scoasă la vânzare.

Unele guverne, inclusiv al Marii Britanii, au cerut ca veniturile obținute din bunurile confiscate să fie canalizate către ajutarea refugiaților ucraineni. Cu toate acestea, banii din vânzarea „Axioma” vor ajunge probabil la JP Morgan.

Deși era proprietatea lui Pumpianski, vasul - care s-a numit inițial „Red Square” atunci când a fost construit, în 2013 - putea fi închiriat de milionari cu până la 549.000 de euro pe săptămână, plus cheltuielile aferente folosirii lui.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri