Live

„Am decis că nu vom mai lupta”. O regiune din Franța ar putea dispărea sub ape

Data actualizării: Data publicării:

Până la sfârșitul acestui secol, o largă parte din regiunea Camargue, în sudul Franței, ar putea dispărea sub ape, dacă ritmul de creștere al nivelului mării va rămâne cel din prezent.

Foto: Shutterstock

Faimoasă pentru fauna ei sălbatică, această zonă umedă de pe malul fluviului Ron se află pe „lista neagră” schimbărilor climatice, relatează Euronews.

Anas Cheiron, șefa Rezervației Naturale Camargue: „Am decis că nu vom lupta împotriva eroziunii liniei de coastă, împotriva efectelor mării. Am ales să ne retragem, să bifăm o retragere strategică, să ne adaptăm decât să luptăm împotriva eroziunii”.

Pe măsură ce calotele glaciare se topesc, oceanele se extind, iar nivelul mărilor crește cu o rată de accelerare de 5 mm pe an.

Oamenii de știință sunt de părere că în 2100 nivelul mărilor va depăși un metru.

„Suntem îngrijorați, realizăm lucrări de întărire, toată lumea vorbește despre asta, dar nu trebuie să cădem pradă extremelor”, a declarat primarul din stațiunea Saintes-Maries-de-la-Mer, capitala regiunii Camargue.

Stratul de gheață din Arctica s-ar putea subția într-un ritm mai rapid decât se estimase, deoarece zăpada sărată de la suprafață influențează negativ acuratețea măsurătorilor satelitare, conform studiu recent al Universității Calgary.

Raportul Grupului pentru Cercetarea Climei din Criosferă din cadrul universității canadiene publicat în jurnalul academic ''Geophysical Research Letters'' indică faptul că evaluarea aproximativă satelitară cu privire la grosimea stratului de gheață sezonier a fost supraestimată cu până la 25%.

Acest lucru înseamnă că Oceanul Arctic ar putea rămâne fără gheață mult mai devreme decât arătau unele predicții științifice care indicau că stratul de gheață va dispărea pentru prima oară în totalitate în timpul lunilor de vară dintre anii 2040 și 2050, subliniază autorul principal al cercetării, Vishnu Nandan.

Dispariția gheții din Oceanul Arctic în lunile de vară va avea impact asupra tiparelor meteorologice globale prin creșterea magnitudinii și frecvenței furtunilor importante și prin modificarea ecosistemului arctic îngreunând procesul de hrănire al unor animale, precum urșii polari.

Există o gamă largă de proiecții cu privire la momentul în care stratul de gheață va începe să dispară în timpul verii ca urmare a creșterii temperaturilor pe glob, iar studiul realizat la Universitatea Calgary pune la îndoială măsurătorile satelitare înregistrate până în prezent.

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

48,2 grade Celsius, record de temperatură pentru luna aprilie în Myanmar

Ploile care au provocat inundații record în Emiratele Arabe Unite și Oman au fost cauzate de schimbările climatice (studiu)

Râpele uriașe care înghit cartiere întregi amenință tot mai multe orașe. Un fenomen global agravat de schimbările climatice

Românii vor petrece mai puțin timp în aer liber din cauza încălzirii globale. Câte zile cu „vreme confortabilă” vom pierde până în 2100

Partenerii noștri