48,2 grade Celsius, record de temperatură pentru luna aprilie în Myanmar

Data publicării:
Delivery riders sit and rest at a street restaurant during a heatwave in Yangon on April 29, 2024
Pe întregul teritoriu din Myanmar, temperaturile din ultimele zile au fost cu 3-4 grade Celsius peste valorile medii din luna aprilie. Foto: Profimedia

În Myanmar a fost doborât recordul de temperatură pentru o zi din luna aprilie, după ce ce în localitatea Chauk din centrul ţării s-au înregistrat duminică 48,2 grade Celsius, a anunţat luni Institutul Naţional de Meteorologie din această ţară.

Recordul înregistrat duminică se înscrie într-un val de căldură extremă care afectează de mai multe zile Asia de Sud şi Asia de Sud-Est, obligând milioane de locuitori să rămână în case pentru a-şi proteja sănătatea.

„Era atât de cald aici, încât am rămas toţi în casă”, a declarat un locuitor din Chauk, un oraş situat în câmpiile aride din centrul acestei ţări.

„Nu putem face nimic când e atât de cald”, a mai spus el, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Mercurul a urcat duminică în termometre până la 44 de grade Celsius în Mandalay, al doilea oraş ca mărime din Myanmar, şi până la 40 de grade Celsius în capitala sa economică, Rangoon, potrivit datelor oficiale.

Pe întregul teritoriu din Myanmar, temperaturile din ultimele zile au fost cu 3-4 grade Celsius peste valorile medii din luna aprilie, a raportat o companie media de stat.

Numeroase ţări din Asia, continentul care continuă să se încălzească mai repede decât media mondială, au înregistrat în 2023 cel mai călduros an din istoria măsurătorilor, a precizat Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM).

Cauzate de emisiile de gaze cu efect de seră provenite din activităţile antropice, schimbările climatice sporesc intensitatea, durata şi frecvenţa caniculelor.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri