Live

„Ar fi o premieră”. Oamenii de știință vor să creeze o eclipsă artificială de Soare. Ce este misiunea „Proba-3”

Data publicării:
Studierea coroanei solare poate ajuta oamenii de știință să prezică furtunile solare. FOTO: Shutterstock

Agenția Spațială Europeană (ESA) vrea să lanseze doi sateliți în spațiu pentru a crea o eclipsă artificială de Soare. Oamenii de știință vor să studieze coroana Soarelui, pentru a putea prezice mai bine diverse fenomene, cum ar fi furtunile solare, transmite euronews.com.

Agenția Spațială Europeană (ESA) vrea să creeze o eclipsă artificială prin lansarea a doi sateliți pentru a studia coroana Soarelui.

ESA spune că misiunea „Proba-3” va fi prima misiune din lume care va crea o eclipsă provocată de om, dacă va avea succes.

Proba este un acronim pentru Project of Onboard Autonomy și înseamnă, de asemenea, „să încercăm” în latină.

Nava spațială Coronagraph și nava spațială Occulter vor fi plasate în formație precisă, până la câțiva milimetri, la distanțe de 144 m sau mai mari.

Oculterul va zbura mai aproape de Soare și se va alinia cu acesta pentru a bloca discul Soarelui, aruncând o umbră asupra celuilalt satelit, în același mod în care Luna creează o umbră peste suprafața Pământului în timpul unei eclipse.

Acest lucru va permite doar coroanei să rămână vizibilă, iar celuilalt satelit să fotografieze partea interioară a regiunii coroanei.

Dacă lumina de la Soare nu este blocată, orice telescop observator ar fi orbit de această lumină și incapabil să vadă coroana, potrivit ESA.

Studierea coroanei solare poate ajuta oamenii de știință să prezică furtunile solare

„Apoi se vor separa și vor merge pe o orbită sigură, destul de departe unul de celălalt, astfel încât să ne asigurăm că nu se ciocnesc”, a spus unul dintre experți.

Potrivit agenției, studierea coroanei solare poate ajuta oamenii de știință să prezică diversele fenomene, cum ar fi furtunile solare care pot afecta sateliții de pe orbită, precum și rețelele de comunicații și rețelele electrice de pe Pământ.

„Acest lucru ne va ajuta să înțelegem o serie de lucruri, cum ar fi originea vântului solar. Există încă unele întrebări fără răspuns”, a mai explicat un specialist.

Cei doi sateliți vor fi lansați în septembrie.

ESA spune că eclipsele create de cei doi sateliți nu vor fi văzute pe Pământ.

Editor : B.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Următoarea criză globală ar putea fi provocată de Soare. Care este riscul ca o „megafurtună” solară să ne trimită înapoi în Evul Mediu

Eclipsa de Soare, văzută din spațiu, de pe sateliții lui Elon Musk

Turismul de eclipsă a adus încasări de 1,5 miliarde de dolari. O femeie care a văzut fenomenul de 20 de ori: Voi face asta până mor

Cum s-a văzut eclipsa din spațiu. Imagini spectaculoase de pe Stația Spațială Internațională

Partenerii noștri