Live

Cometa Leonard face ultima trecere pe lângă Pământ. Unde poate fi văzut obiectul spațial

Data publicării:
Cometa Leonard. Foto: Profimedia

Cometa Leonard, care a mai trecut pe lângă Pământ acum 80.000 de ani, a apărut din nou pe cerul nopții înainte de Crăciun și mai sunt câteva zile în care poate fi văzută, înainte de a dispărea pentru totdeauna, scrie CNN.

Satelitul Solar Orbiter a surprins cometa Leonard pe cerul nopții, cu Calea Lactee pe fundal, într-o serie de imagini pe parcursul a două zile. Planetele Venus și Mercur se văd și ele în colțul din dreapta-sus al imaginii, Venus fiind cea mai strălucitoare și mișcându-se de la stânga la dreapta.

Cometa Leonard, o masă formată din praf spațial, roci și gheață, de aproape 1 kilometru în diametru, a trecut cel mai aproape de Pământ pe 12 decembrie, la 34 de milioane de kilometri de noi. Cometa va fi vizibilă pe cer din ambele emisfere, nordică și sudică, până la sfârșitul lunii.

Apoi va trece cel mai aproape de Soare pe 3 ianuarie 2022, la o distanță de 90 de milioane de kilometri (distanța Pământ - Soare este de 150 de milioane de kilometri). Dacă nu se va dezintegra, traiectoria o va purta în spațiul interstelar și nu se va mai întoarce niciodată, afirmă NASA, potrivit CNN.

Obiectul spațial a fost descoperit pe 3 ianuarie de astronomul Greg Leonard, cercetător principal la Laboratorul Planetar al Universității Arizona. 

Este o cometă ultra-rapidă, care se mișcă cu 71 de kilometri pe secundă (255.600 km/h) prin sistemul nostru solar.

Ca să o găsiți pe cer, folosiți-vă de planeta Venus, care acum apare strălucitoare pe cerul de sud-vest la apus.

Majoritatea cometelor cu perioade orbitale lungi, cum este și Leonard, provin din Norul lui Oort, o zonă imensă de gheață care înconjoară sistemul nostru solar. Norul lui Oort este prea departe de Pământ pentru a fi vizitat de o navă spațială.

Înțelegerea cometelor ar putea ajuta la înțelegerea felului în care s-a format sistemul nostru solar, pentru că reprezintă niște capsule ale timpului cu material cosmic.

„Indiferent cât de multe știm despre comete, ele sunt în continuare foarte imprevizibile în privința mărimii, formei, compoziției chimice și a comportamentului. Un celebru și înțelept descoperitor de comete a spus odată: Cometele sunt ca pisicile - amândouă au coadă și fac exact ce vor ele”, a declarat Greg Leonard.

Cometa Leonard. Foto: Profimedia

Editor : Bogdan Păcurar

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cea mai fierbinte planetă din sistemul solar a avut cândva oceane la fel ca Pământul. Cum a rămas Venus fără apă

O ploaie de stele căzătoare spectaculoasă va avea loc chiar de Paște. Meteoriții provin din cometa Halley

Sunt extratereștri pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au fost detectate semne de viață

„Nu am mai văzut niciodată aşa ceva”. Cercetătorii au descoperit că o stea de lângă Sistemul Solar are un comportament neobișnuit

Partenerii noștri