„Nu am mai văzut niciodată aşa ceva”. Cercetătorii au descoperit că o stea de lângă Sistemul Solar are un comportament neobișnuit

Data actualizării: Data publicării:
spatiu
Marcus Lower, autorul principal al studiului coordonat de CSIRO, a spus că această descoperire este neaşteptată şi fără precedent. FOTO: Shutterstock

Oamenii de ştiinţă din Australia au detectat un comportament fără precedent al unei stele aflate relativ în apropierea Sistemului Solar şi care era până de curând inactivă, informează Xinhua, potrivit Agerpres.

Într-un studiu publicat marţi, o echipă de cercetători coordonată de agenţia naţională de ştiinţe din Australia, Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO), a descris impulsurile radio neobişnuite ce provin de la magnetarul XTE J1810-197.

Un magnetar este un tip de stea neutronică ce are un câmp magnetic extrem de puternic.

Utilizând radiotelescopul administrat de CSIRO, cercetătorii australieni au descoperit că XTE J1810-197, cel mai apropiat magnetar în raport cu Terra, aflat la o distanţă de 8.000 de ani-lumină, emite lumină polarizată circular, făcând ca lumina să pară ca o spirală în timp ce se deplasează prin spaţiu.

„Descoperirea este neașteptată și fără precedent”

Marcus Lower, autorul principal al studiului coordonat de CSIRO, a spus că această descoperire este neaşteptată şi fără precedent.

„Spre deosebire de semnalele radio pe care le-am observat de la alţi magnetari, acesta emite cantităţi enorme de polarizare circulară cu schimbare rapidă. Nu am mai văzut niciodată aşa ceva până acum”, a adăugat el, citat într-un comunicat.

Potrivit lui Marcus Lower, rezultatele studiului sugerează că există o plasmă supraîncălzită deasupra polului magnetic al stelei care cauzează acest fenomen - însă felul în care plasma cauzează fenomenul rămâne deocamdată necunoscut.

Semnalele radio provenite de la XTE J1810-197 au fost detectate pentru prima dată în 2003, înainte ca steaua să devină inactivă timp de peste 10 ani.

Este unul dintre puţinii magnetari despre care se ştie că produce impulsuri radio.

Manisha Caleb, coautoare a studiului şi cercetătoare la Universitatea Sydney, consideră că studierea magnetarilor oferă o perspectivă valoroasă asupra fizicii care guvernează câmpurile magnetice intense şi a mediilor pe care acestea le creează.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri