Live

STUDIU. Micii acarieni care fac sex pe fețele noastre se confruntă cu o problemă

Data actualizării: Data publicării:
Demodex follicularum Foto: Universitatea din Reading

Micii acarieni care trăiesc pe fețele noastre și se ocupă de curățarea porilor, precum Demodex folliculorum, sunt la un pas de extincție, o arată un nou studiu citat de BBC.

În timpul nopții, organismele, care au o lungime de 0,3 mm, părăsesc porii în căutarea unui nou folicul de piele, pentru a întâlni un partener și a se împerechea.

Un studiu recent a descoperit că acarienii s-ar putea confrunta cu o problemă serioasă și asta pentru că ADN-ul lor se erodează, ceea ce înseamnă că sunt aproape de dispariție.

Peste 90% dintre oameni sunt gazde pentru acești acarieni și le oferă un cămin încă de la naștere, și asta pentru că se transmit în timpul alăptării.

Dr. Alejandra Perotti, de la Universitatea din Reading, co-autor al studiului, spune că ar trebui să fim „recunoscători” pentru că oferim acarienilor o casă și pentru că avem o relație atât de intimă cu ei. „Sunt foarte mici și drăguți. Nu este nimic îngrijorător în privința lor. Ne curăță porii și îi mențin netezi", a spus ea pentru Radio 1 Newsbeat. „Nu trebuie să-ți faci griji. Fii fericit că ai o mică creatură microscopică, care locuiește cu tine. Ei nu fac niciun rău.”

 

Studiul arată cât de strânsă este relația noastră cu ei, dar a descoperit și că acarienii au și cel mai mic număr de gene, în comparație cu orice insectă, arahnidă sau crustacee.

Gena care protejează corpul acestuia de lumina UV a fost pierdută, iar aceștia sunt activi doar noaptea. „Noaptea, în timp ce dormim, ei vizitează porii pentru a face sex și a se înmulți”, spune dr. Perotti.

Demodex follicularum Foto: Universitatea din Reading

Studiul mai arată că, pe măsură ce diversitatea lor genetică se reduce, dependența de noi crește - ceea ce înseamnă că sunt expuși riscului de dispariție.

Cercetătorii se așteptau să descopere gena care trezește acarienii și îi trimite la somn, însă aceasta nu era prezentă. În schimb, organismul detectează cantitatea mai mică de hormoni care sunt secretați în piele în timp ce dormim și care îi determină să se trezească.

Însă, aceste adaptări reprezintă o problemă. Cu cât se adaptează mai mult la corpul nostru, cu atât pierd mai multe gene și, în cele din urmă, vor deveni complet dependenți de noi. Din cauza acestei dependențe, ei nu vor putea să părăsească porii și să găsească un nou partener cu care să se cupleze.

Ce se întâmplă dacă îi pierdem? „Sunt asociați cu o piele sănătoasă, așa că, dacă îi pierdem, ne-am putea confrunta cu probleme dermatologice”, explică dr. Perotti.

Editor : A.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO A "măcelărit" imnul în fața a 70.000 de oameni și a ajuns să fie batjocorit în întreaga țară: "Retrage-te!"

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Schimbările climatice întreţin şi alimentează bolile infecţioase (studiu)

Ce alimente ultraprocesate cresc cel mai mult riscul de moarte prematură – concluziile unui studiu care a durat 30 de ani

Stilul de viață sănătos poate „învinge” genele proaste. Cum putem trăi mai mult cu cinci ani (studiu)

Procesul extrem de rar prin care au luat naștere plantele pe Pământ a fost recreat de oamenii de știință

Partenerii noștri