Live

Studiu. Obiceiul care reduce cu 60% riscul de infarct, luând în considerare și factori precum colesterolul, fumatul sau diabetul

Data publicării:
FOTO: Shutterstock

Riscul de infarct este mai mic la finlandezii care vizitează frecvent sauna decât la cei care aleg mai rar acest mod de relaxare, arată un studiu citat de AFP.

FOTO: Shutterstock

Persoanele care fac saună de patru - şapte ori pe săptămână sunt cu 61% mai puţin predispuse să facă un atac de cord decât cei care vizitează sauna doar o dată pe săptămână, susţine această cercetare publicată în jurnalul american Neurology, potrivit Agerpres.

Pentru cei care frecventează sauna de două sau de trei ori pe săptămână, scăderea riscului de infarct este mai puţin puternică, de 14%.

Realizat pe datele colectate de la 1.600 de finlandezi cu vârsta cuprinsă între 53 şi 74 de ani pe o perioadă medie de 15 ani, studiul este primul care stabileşte în mod direct o corelaţie între mersul la saună şi atacurile de cord.

Chiar şi luând în considerare factori terţi, cum ar fi colesterolul, fumatul sau diabetul, concluziile studiului rămân neschimbate, susţin cercetătorii.

Aceste rezultate "sugerează că sauna, pe care oamenii o practică pentru relaxare sau plăcere, are efecte benefice asupra sănătăţii vasculare", a indicat Setor Kunutsor, de la Universitatea din Bristol.

"Saunele par să reducă tensiunea arterială, ceea ce poate fi la originea efectului pozitiv asupra riscurilor de atac", a adăugat el.

Utilizarea saunei este extrem de populară în Finlanda - majoritatea locuitorilor având instalată una la domiciliu.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Femeia care l-a refuzat pe ”Dumnezeu” e cu 11 ani mai în vârstă decât iubitul ei: ”A renunțat la tot pentru mine”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Procesul extrem de rar prin care au luat naștere plantele pe Pământ a fost recreat de oamenii de știință

Gaz periculos depistat în școli și grădinițe din 16 județe. E considerat unul dintre factorii de risc pentru cancerul pulmonar

Vulpea era cel mai bun prieten al omului în trecut. Descoperirea inedită făcută de oamenii de știință

Ar putea totuşi fi inversată îmbătrânirea? Ce sugerează un nou studiu

Partenerii noștri