Live

Video Un meteorit a căzut spectaculos într-un orășel din UK. Cercetătorii spun că roca ar putea conține „ingredientele” apariției vieții

Data publicării:
Imagini surprinse de camere de supraveghere din UK arată meteoritul care traversează cerul. Mingea de foc a fost vizibilă cu ochiul liber.

Un meteorit care a căzut în Marea Britanie și a fost vizibil și din nordul Europei la sfârșitul lunii februarie este un corp spațial extrem de rar și ar putea conține „ingredientele” apariției vieții, spun cercetătorii, conform CNN.

Fragmentele de rocă spațială ar putea furniza răspunsuri la întrebări importante legate de istoria timpurie a sistemului solar și despre cum a evoluat viața pe Pământ în urmă cu sute de milioane de ani.

În jur de 300 de grame de rocă spațială au fost găsite de cercetători din Winchcombe, în Gloucestershire, Marea Britanie. Cercetătorii spun că substanța carbonică din care este compusă roca este una dintre cele mai primitive și mai „curate” observate până acum în sistemul solar. Astfel de roci sunt cele care conțin material organic și amino-acizi, „ingredientele” apariția și dezvoltarea vieții.

Muzeul de Istorie Naturală din Londra a confirmat că fragmentele de rocă au fost descoperite într-o stare atât bună și atât de repede după căderea meteoritului încât sunt comparabile cu cele aduse prin misiuni spațiale, si din punctul de vedere al cantității dar și din cel al calității.

Am fost șocat când am văzut fragmentele și imediat mi-am dat seama că este vorba de un meteorit foarte rar și de un eveniment absolut unic. Este foarte emoționant”, spune Richard Greenwood, ceretător în științe planetare, conform unui comunicat al muzeului. El a fost primul cercetător care a identificat roca.

Există aproximativ 65.000 de meteoriți cunoscuți pe Pământ, conform muzeului din Londra. Dintre aceștia doar 1.206 au fost observați în timp ce cădeau pe planetă, iar dintre ei doar 51 sunt formați din astfel de roci rare.

Mingea de foc a fost văzută de mii de martori din UK și Europa de nord și a fost surprinsă și pe camere de supraveghere private în momentul în care a luminat cerul în data de 28 februarie.

Roca spațială s-a deplasat cu aproape 14 kilometri pe secundă înainte de a se lovi de atmosfera terestră și a ajuns, într-un final, pe o stradă din Winchcombe.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Are 38 de ani și a iscat multe discuții după ce s-a aflat ce dietă ține. ”N-ar trebui să te lauzi cu asta”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

NASA a primit o transmisiune prin laser de la 225 de milioane de kilometri distanță

Sunt extratereștri pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au fost detectate semne de viață

„Șanse reale pentru un leac”. Primele vaccinuri împotriva cancerului sunt testate la Londra

Sonda Voyager 1 a transmis un mesaj de la 24 de miliarde de kilometri de Terra, pentru prima dată după cinci luni

Partenerii noștri